
Баклавата е безспорно един от най-сладките и сочни десерти. Приготвя се сравнително лесно и бързо. Баклавата е идеален завършек за празничната вечеря на Коледа и Нова година. Ето как да я приготвим с нарязани кори.
Продукти:
За сиропа:
- 2 ч.ч. захар
- 4 ч.ч. вода
- 1 с.л. пресен лимонов сок
За баклавата:
- 400 г фини кори
- 2 и 1/2 ч.ч. смлени орехи
- 1/4 ч.ч. кристална захар
- 250 г разтопено масло
Приготвяне
В тенджера комбинирайте захарта и водата. Оставете ги да заврат и след около 5 минути добавете лимоновия сок. Разбъркайте хубаво, за да се разтвори захарта добре и отделете сиропа от котлона, за да се охлади напълно.
В кухненски робот смелете орехите и захарта. Изберете подходяща тава за баклавата. Навийте една част от фините кори на руло и с помощта на кухненска ножица ги нарежете на парченца. По форма и размер трябва да приличат на юфка. Разпределете ги в тавата равномерно и леко притиснете с длани. Върху тях разпределете ореховата смес. Останалите кори нарежете и разпределете върху орехите както първите. Отново притиснете с длани, съветва az-jenata.bg.
С остър нож нарежете баклавата на ромбоиди и залейте с разтопеното масло. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса за около 30-35 минути или до готовност. Извадете баклавата от фурната и я залейте. След като изстине може да я покриете с алуминиево фолио и да я оставите поне един ден, за да поеме хубаво от захарния сироп.
Още от категорията

Рецепта за хрупкава ягодова пита

Как лесно да си приготвим крокети със сирена

Как да си направим вкусен десерт: Панакота с кафе
Акценти




Пожар е изпепелил заведение в Бачково

Пожар пред Окръжна болница, горя бивше заведение



