Пилешките гърди не съдържат много мазнини, така че е много трудно да се пекат във фурната и да останат сочни.
Пилето е една от най-често използваните храни във всяка кухня, защото е здравословна, евтина и лесна за приготвяне.
100 грама бяло пиле без кости съдържа: 165 калории, 31 грама протеин, 4 грама мазнини (от които 1 ненаситена), 74 mg натрий.
Само 100 грама пиле на ден задоволяват ежедневните ви нужди от желязо, както и витамин В и цинк.
Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите пиле във фурната като истински гурме.
Основният трик е да поставите хартия за печене върху месото и след това да го поставите във фурната. Хартията има подобен на кожата ефект и предотвратява изсъхването на месото. Пилето се пече в собствени сокове и в резултат на това се получава сочно месо.
За да приготвите сочно пиле във фурната ви трябват следните продукти:
- масло или зехтин
- няколко парчета пилешки гърди
- сол и черен пипер
- подправки по желание
Загрейте фурната до 200 градуса по Целзий. Намажете с мазнина тавата за печене и едната страна на хартията за печене. Изсушете пилешките гърди (нарязани на пържоли или цели) с хартиена кърпа и леко ги намажете с олио или масло. Добавете сол, черен пипер и подправки на вкус.
След това подредете пилето в тавата за печене, а между парчетата месо можете да сложите пресни подправки или лимон. Покрийте месото с хартия за печене, така че намазнената страна да е отдолу. Притиснете добре краищата на хартията, така че да не излизат. Печете месото за около 30-40 минути.
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен