Предвид цялото разнообразие от видове паста, с което се гордеят италианците, както в Европа, така и в Щатите, най-популярни си остават спагетите. Колкото и простичко да ни изглежда приготвянето им обаче, е много вероятно да допускаме грешки, за които дори не си даваме сметка. А и едва ли сме се замисляли, че някои от тях може дори и да обидят италианците.

Една такава често допускана грешка е разчупването на спагетите на две половини, когато си слагаме да се сварят. Макар че по този начин се събират по-лесно в тенджерата, след това се разваля както самата естетика на ястието, така и изживяването по време на консумирането му.

Въпреки това според някои професионални готвачи и от това правило също има изключение. Мнението им е, че е приемливо да разчупваме спагетите наполовина, но когато приготвяме ястие от китайската, японската или индийската кухня, които изискват по-къси парчета паста, наподобяващи фиде.

Снимка 672393

В италианската кухня обаче на този подход обикновено не се гледа с добро око. Тъй като италианците влагат умение и старание в правенето на пастата, за тях е обида занаятчийският им труд да не бъде оценен.

Когато приготвяме италианското ястие и искаме да го направим по традиционен начин, е добре да съобразим също така и вида съд, който използваме, пише Delish.

Снимка 672394

По-дългите видове паста, като спагети, лингуини и фетучини изискват по-широка и дълбока тенджера, но може също така да се приготвят и в широк чугунен тиган. Ако предпочетем втория вариант, ще трябва да използваме по-малко количество вода, което обаче е подходящо, за да го превърнем в сос.

Високата тенджера пък е по-практична, тъй като в нея можем да приготвим и продълговатите видове паста, като ригатони, пене, фарфале и фусили, пише Lifestyle.bg.