До преди 5-10 години сьомгата беше почти непозната в България. Тази лесна за приготвяне вкусна риба, обаче бързо и много лесно си проправи път на българската трапеза. Колкото вкусна, толкова и полезна,сьомгата е чудесна идея за трапезата на Никулден, а и за всеки друг ден в годината. Рецептата за филе от сьомга със соев сос и джинджифил на фурна е една много лесна и сполучлива идея, как да приготвим сьомга, да спестим време в кухнята, а впечатлим всички с готовото ястие.

Необходими продукти:

сьомга - 700 грама (филе)

соев сос - 1/3 чаена чаша

кафява захар - 4 супени лъжици

зехтин - 2 супени лъжици

чесън - 3 скилидки

джинджифил - 1 супена лъжица

сусам - 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за филе от сьомга със соев сос и джинджифил е изборът на рибата. Избирате хубава голямо филе риба, до около 1 кг. Най-добре е да ползвате охладена риба. В купичка изсипвате соевия сос, който има свеж цитрусов вкус и аромат, които изключително много подхождат на рибата. Добавяте захарта и разбърквате добре. Към сместа добавяте счуканите скилидки чесън и настъргания джинджифил.

В голяма купа или пък в найлонов плик поставяте филето риба и изсипвате така приготвения сос. Оставяте рибата да престои минимум два часа, за да се овкуси добре.

Загрявате фурната на 180 градуса. В тава за печене поставяте хартия за печене, а върху нея - рибата. Върху филето добавяте и соса равномерно. Печете за около 20 минути.

 

Източник: supichka.com