Тази е изпитана рецепта за лазаня със сирена, доматен сос и босилек, подходящо ястие за любители на вегетарианската кухня. Леко променена от традиционната рецепта за лазаня, но дори още по- вкусна и лека за стомаха храна. Тази здравословна рецепта я нарекохме лазаня ,,Капрезе”, поради сходството й в съставките със салатата и пицата Капрезе.
Продукти:
Един пакет от 500 гр. замразени пресни кори за лазаня
Сирене Моцарела - 250 гр.
Краве сирене - 200 гр.
Пармезан - 100 гр.
Кашкавал - 100 гр.
Зехтин - 50 мл.
Готов доматен сос с босилек - 800 гр.
Пресен босилек една връзка
За заливката:
Прясно мляко - 100 гр.
1 яйце
Начин на приготвяне:
Бланшираме предварително размразените кори на порции за 5 минути
във вряща със зехтин вода. С помощта на цедка отцеждаме бланшираните
кори и ги потапяме в купа със студена вода за кратко. Отцеждаме ги отново. Поставяме ги в съд и ги намазваме леко със зехтин да не залепнат.
В правоъгълна тава нареждаме един ред кори. Заливаме тънък слой от
доматения сос до покриване на корите. Посипваме навсякъде по малко
със зехтин, сирене, моцарела, кашкавал, пармезан и пресен босилек.
В този ред на работа повтаряме пластовете на лазанята до изчерпване
на количеството продукти.
Заливка:
Заливката на лазанята приготвяме като разбиваме едно яйце и добавим 100 мл. прясно мляко. След това заливаме лазанята.
Печем на 180 градуса отдолу и отгоре до златист цвят.
Преди да сервираме, изчакваме около 15 минути да стегне.
Ако нямате готов доматен сос за лазанята, може да го приготвите сами.
Ще са Ви необходими пресни домати около 2 кг. или готов
консервиран доматен сос 1,5 литра.
Загряваме тенджера със зехтин слагаме 1/2 нарязана на ситно глава
кромид. Запържваме 1/2 ч.л. червен пипер, но внимаваме да не прегори.
Изсипваме доматения сос и варим до сгъстяване. Отнемаме готовия
сос от котлона и добавяме ситно нарязана скелидка чесън и босилек.
Да Ви е сладко!
Очаквайте още авторски рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен