Представяме ви идея за един свеж и много вкусен десерт, с който не само можете да поглезите себе си, но определено можете и да посрещнете гости в дома си. Със сигурност визията и ароматите му ще ги впечатлят, а вие ще запазите за себе си тайната, че той всъщност е много лесен за приготвяне!
Продукти
- 1 яйце
- 6 жълтъка
- 125 г захар
- 500 мл течна сметана
- 1 шушулка ванилия
- 70 г какао
- 60 г натурален шоколад
- 270 г кокосова сметана
- 33 мл кафе еспресо
- щипка морска сол
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- лиофилизирани малини
Начин на приготвяне:
- За шоколадовия крем сипете течната сметана в тенджерка и я загрейте почти до точка на кипене. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия.
- В купа начупете шоколада. Залейте го с горещата сметана и разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
- В голяма купа разбийте яйцето и жълтъците заедно със захарта, докато тя се разтопи. Добавете какаото и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете разтопения шоколад със сметана и разбъркайте.
- Пресипете сместа в кана и след това я разпределете в стъклени купички (бурканчета). Поставете бурканчетата в хладилник за 3 часа или за цяла нощ.
- В купа сипете кокосовата сметана, добавете кафето и щипка сол. Разбъркайте. Пресипете в сладкарски сифон с газ и шприцовайте сметана върху всяко бурканче. Поръсете с лиофилизирани малини.
Съвети:
Можете да замразите шестте белтъка и да ги използвате за меренг, например.
Ако не разполагате със сладкарски сифон, използвайте смес от сладкарска сметана и кокосова сметана и я разбийте до утрояване на обема.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква