Представяме ви идея за един свеж и много вкусен десерт, с който не само можете да поглезите себе си, но определено можете и да посрещнете гости в дома си. Със сигурност визията и ароматите му ще ги впечатлят, а вие ще запазите за себе си тайната, че той всъщност е много лесен за приготвяне!

Продукти

  • 1 яйце
  • 6 жълтъка
  • 125 г захар
  • 500 мл течна сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 70 г какао
  • 60 г натурален шоколад
  • 270 г кокосова сметана
  • 33 мл кафе еспресо
  • щипка морска сол
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • лиофилизирани малини

Начин на приготвяне:

  1. За шоколадовия крем сипете течната сметана в тенджерка и я загрейте почти до точка на кипене. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. 
  2. В купа начупете шоколада. Залейте го с горещата сметана и разбъркайте докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
  3. В голяма купа разбийте яйцето и жълтъците заедно със захарта, докато тя се разтопи.  Добавете какаото и разбъркайте до гладкост. Накрая добавете разтопения шоколад със сметана и разбъркайте.
  4. Пресипете сместа в кана и след това я разпределете в стъклени купички (бурканчета). Поставете бурканчетата в хладилник за 3 часа или за цяла нощ.
  5. В купа сипете кокосовата сметана, добавете кафето и щипка сол. Разбъркайте. Пресипете в сладкарски сифон с газ и шприцовайте сметана върху всяко бурканче. Поръсете с лиофилизирани малини.

 

Съвети:

Можете да замразите шестте белтъка и да ги използвате за меренг, например.

Ако не разполагате със сладкарски сифон, използвайте смес от сладкарска сметана и кокосова сметана и я разбийте до утрояване на обема.