Обичаме сладкишите! Обичаме и кейкът с моркови! Точно поради тази причина търсим и варианти за сладкиши, които да са не само много вкусни, но и в синхрон с разбиранията за здравословно хранене и начин на живот. Безглутеновият сладкиш с моркови носи аромата на класически кейк с моркови, с тази разлика че е още по-вкусен, а освен всичко друго е и истински здравословен.
Неоходими продукти:
яйца - 4 броя
кленов сироп - 6 супени лъжици
кокосово брашно - 1/2 чаена чаша
прясно мляко - 1/4 чаена чаша (или друго мляко по избор)
индийско орехче - 1/4 чаена лъжица
стафиди - 1/2 чаена чаша
сол - 1/4 чаена лъжица
За крема:
кокосово масло - 1/3 чаена чаша
брашно от тапиока - 1/4 чаена чаша
моркови - 1 чаена чаша (настъргани)
канела - 1/2 чаена лъжица
ванилии - 1 брой
орехи - 1/2 чаена чаша (накълцани)
бакпулвер - 1 1/2 чаена лъжица
крема сирене - 200 грама
кисело мляко - 4 супени лъжици
кленов сироп - 2 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е подготовката на продуктите. Яйцата трябва да са на стайна температура, а морковите почистени и настъргани. Разбивате яйцата с помощта на миксер или тел за разбиване, след което добавяте кленовия сироп, който може да замените с мед или захар, добавяте и кокосовото масло и отново разбивате.
Към така получената течна смес добавяте, солта, кокосовото брашно, брашното от тапиока, прясното мляко, както и бакпулвера и разбърквате добре, може да ползвате дървена лъжица. Към тестото добавяте канелата и индийското орехче, както и настъргания морков и стафидите и разбърквате старателно, така че морковите да се разпределят равномерно в сместа. Изсипвате сместа във форма за печене, в която предварително сте поставили хартия за печене, разпределяте я равномерно и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато сладкишът придобие апетитен златист цвят.
Оставяте готовият сладкиш да изстине напълно. Може да го сервирате и без глазура, но с нея той става истински завършен. Разбивате крема сиренето, заедно с киселото мляко и кленовия сироп до получаване на еднородна смес, която нанасяте върху напълно изстинали сладкиш. Съхранявате сладкиша в хладилник.
Източник: supichka.com
Още от категорията
Виж всички
Как да си приготвим бърза туршия със зеле
Рецепта за кекс със сини боровинки
Рецепта за домашен чипс от картофи
Акценти
Виж всички
Жалби блокираха проекти за над 40 млн. лв. в Пловдив
Църквата почита Света Анна - майка на Богородица
Приеха бюджета на ДОО за 2026 г. на първо четене