Представяме ви една лесна рецепта за здравословен сладкиш с овесени ядки и едни от любимите на всички пролетни плодове - ягоди. С него няма да имате гузна съвест, а освен това е много вкусен.
Необходими съставки:
1 чаша едри овесени ядки
¾ пълнозърнесто брашно (или тип 400, в зависимост от вкуса)
1/3 чаша кафява захар
1, 2 чаена лъжичка джинджифил на прах
¼ чаена лъжичка сол
6 супени лъжици разтопено, несолено масло
2 чаши нарязани ягоди
1 чаена лъжичка фино, царевично нишесте
1 супена лъжица изцеден лимонов сок
2 чаени лъжички захар
За дресинга:
1/2 чаша пудра захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 супена лъжица мляко
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190 ﹾ C. Постелете квадратна тава с хартия за печене и се уверете, че покрива и краищата на тавата.
В по-дълбока купа смесете овесените ядки, кафявата захар, джинджифила и солта. Добавете разтопеното масло и разбъркайте, докато получите гладка смес.
Вземете около 1 чаша от тази смес (ще ви е необходима по-късно), а останалото поставете в тавата за печене, като я разпределите равномерно.
Добавете половината от накълцаните ягоди. Върху тях разпределете равномерно нишестето, след това изцедения лимонов сок и 1 чаена лъжичка захар. След това добавете останалата част от ягодите и още 1 чаена лъжичка захар.
Използвайте чашата със смес, която сте оставили настрана, за да покриете тортата, т.е. да я сложите върху ягодите. Но се уверете, че ягодите надничат.
Печете 35-40 минути или докато плодовете станат въздушни, а овесените ядки са златисти и хрупкави. Извадете тортата и я оставете да се охлади добре.
Пригответе заливката, като смесите пудрата захар с ванилията и млякото, докато получите течна и равномерна смес. Чувствайте се свободни да добавите още мляко, ако почувствате нужда и сместа е твърде гъста.
Нарежете тортата на кубчета и ги залейте със соса.
*Десертът е страхотен и без добавяне на заливка, което го прави със сигурност по-здравословен за консумация.
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен