Едва ли има човек, който да не обича печени картофи с хрупкава коричка, под която се разкрива маслена кремообразна текстура. Колкото и просто да е това ястие обаче, печенето на цели картофи отнема време.

Благодарение на еър фрайъра обаче тази рецепта моментално се превръща в бърза вечеря без да се налага да включваме фурната.

Уредът е известен с това, че приготвя храната по-бързо, прави я по-хрупкава и често по-здравословна. А с един прост метод за готвене в него ще се сдобием с печени картофи, които са перфектно хрупкави отвън и маслени отвътре.

Важните неща са да използваме правилното олио, правилния вид картофи и един лесен метод, който обединява всичко. Получаваме златиста, хрупкава кожичка и пухкава сърцевина, като приготвянето им отнема по-малко време и енергия от традиционното печене.

Необходими съставки:

  • 2 големи картофа за печене
  • 1 с.л. масло от авокадо (или друго олио с висока точка на димене)
  • 1/4 ч.л. морска сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. масло

Приготвяне:

  • Измиваме добре картофите и ги пробождаме на няколко места с вилица. Намазваме ги с олиото, солта и пипера. Поставяме ги в кошницата на еър фрайъра и готвим на 200°C в продължение на 45-50 минути. Разклащаме кошницата веднъж по средата на готвенето.
  • Изваждаме картофите и разрязваме всеки наполовина по дължина, като използваме кухненска кърпа, за да предпазим ръцете си. Разбъркваме отвътре с вилица, след което добавяме парченце масло към всеки и сервираме.

Картофите се съчетават чудесно с майонеза, печен боб и сирена, можем да ги поръсим дори хрупкав бекон или да добавим зелева салата като гарнитура.

За по-изискан вариант можем да добавим сметана и пресен див лук. Любителите на вегетарианската кухня могат да ги допълнят с гуакамоле, печени чушки или хумус, съветват Express.