Необходими продукти:

  • 170 г брашно
  • 1 голямо яйце
  • 50 г захар
  • 60 г масло - студено
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Приготвяне:

В купа се пресява брашното заедно с бакпулвера. Отделно в купа се смесват захарта, маслото, ваниловия екстракт и яйцето. Всичко се разбива с миксер до получаването на гладка смес. След това се добавят сухите съставки и се разбърква добре.

Сместа се изсипва върху работната повърхност и се омесва, за да се оформи гладка, хомогенна тестена топка. Ако тестото лепне по ръцете, се добавя малко брашно.

Тестото се увива в свежо фолио, леко се приплесква с ръце и се оставя в хладилник за 1 час. След това се поставя между два листа набрашнена хартия за печене. Разточва се с точилка до дебелина около 3-4 милиметра. Изрязват се формички.

Сладките се пекат в тава върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 190 градуса. Трябват им около 15 – 20 минути. След като изстинат, може да се поръсят с пудра захар.