Специализираният съд ще гледа днес делото срещу Цветелина Стоянова, Снежина Спасова и Тотка Георгиева, които са обвинени, че са продавали новородени бебета в София.

За ръководител на групата се сочи социоложката Цветелина Стоянова - управител на „Маркет Линкс“  и маркетингов специалист за сдружение „Надежда за нас 2008”.  Тя е бивш съдружник на бившия вътрешен министър и настоящ началник на кабинета на премиера Румяна Бъчварова във фирма „Маркет Линкс“.  

Другите две участнички са Снежина Спасова – адвокат в Софийска адвокатска колегия, и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина “Веселата къща“.

Схемата е  измислена през 2013 г. Тотка Георгиева и Цветелина Стоянова намирали бременни жени без брак или разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си заради липса на финанси. Стоянова уговаряла бъдещите майки да дадат децата си за отглеждане от български семейства, готови да им заплатят за това между 6000 и 10 000 лева. 

Бременните живеели в дома й в София, където заедно с Тотка Георгиева им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи до деня на раждането. Всичко това финансирали кандидатите за родителски права.

Адвокат  Снежина Спасова намирала български семейства, които желаели да имат дете, като избегнат процедурата по осиновяване. Тя изготвяла и необходимите документи за осиновяването. След изписването на родилката от болница Стоянова предавала детето на „новите родители“ и прибирала майката в дома си, докато приключи процедурата по осиновяване.

 Престъпната група  е разбита от агенти на ДАНС през юли 2014 г. По делото са използвани СРС-та.