54-годишен мъж, опитал да вербува пловдивчанка за проститутка, като я заплашил с пистолет. Красимир Митев, който е родом от Трявна и живее в Пазарджик, е арестуван след сигнал от приятеля на жената.

Задържането е станало в началото на годината, а днес мъжът се изправи пред Районния съд - Пловдив. Спрямо него са три повдигнати обвинения. 

Митев пристигна в съдебна зала, ескортиран от пловдивския арест, „въоръжен” с Наказателен кодекс и куп документи по делото. Девет месеца 54-годишният се е готвил за процеса, като през цялото време пред магистратите боравеше с членове от закона и юридически термини. Завидните познания обаче не са придобити в Юридическия факултет, а в затвора. Митев е със средно образование и осъждан, вдовец. 

По време на разпоредителното заседание стана ясно, че според обвинителния акт Митев е държал против волята й, Наталия Ангелова, в жилище на улица „Филип Тотьо” . Там той я насилил, а след това държал заключена. След сексуалните актове с Наталия, Митев й опрял пистолет в главата и я заплашил с убийство, ако се доближи до прозореца или опита да избяга. Принуждавал я да проституира, като парите за секс да му бъдат отчитани на него. Дори заявил, че ще ѝ отнеме живота, а органите ще даде на трафиканти. 

Сигнал до полицията подал приятел на Ангелова на 15 януари 2024 година. 

По време на разпоредителното заседание, Красимир Минчев изрази подробно, защо не е съгласен с обвинението срещу него. 54-годишният мъж поиска делото да бъде прекратено, а обвинителният акт върнат на прокуратурата. Причината – неправилна квалификация, предубеденост на прокурора и неправилно интерпретиране на доказателствата.

„Има съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване на правата ми. От задържането ми до сега, постоянно се сменя обвинението, само и само да ми се вмени по-тежко престъпление. Не съм държал жената против волята й. Имам пистолет, да, но той е газов и ходя постоянно с  него. Няма доказателства, че съм заплашвал жената, че съм й опирал оръжието в главата, както и че съм трафикант на органи. Видно от медицинската експертиза по делото, Наталия няма нито една драскотина по тялото и главата”, започна Митев.

Той изрази възмущението си и от поведението на разследващите и прокурора, като последният бе обвинен в предубеденост и пристрастност. Като причина за констатациите си, 54-годишният изтъкна множеството искания, направени от ареста, които не са били уважени. Едно, от които провеждане на следствен експеримент на адреса на престъплението.

„Поисках да ми се направи очна ставка с Наталия Ангелова, както и с един свидетел – Иван Кюрански. Не се направи такава. Исках да се изземат камерите от близък обект, за да се види, че по-рано вечерта викам такси и качвам Ангелова в него. Тя искаше да отиде до улица „Ландос”, за да си купи хероин. Това го казах на дознателите и те ме накараха да си променя показанията, защото трябвало да разследват още едно престъпление, а именно пласиране на дрога. Не се иззеха камерите. Поисках да се направи справка в таксиметровата компания, пак ми отказаха. Поисках да се направи експертиза на потърпевшата, за да се установи от колко време е наркоманка – отново отказ. Последно исках да се направи очна ставка между мен и Кюрански, тъй като той лъже. Вечерта преди ареста той дойде до адреса – улица „Филип Тотьо”, защото ми дължеше пари. Аз слязох с Наталия, тя седеше на няколко метра в страни. Разделихме се с Иван, той още не беше тръгнал, когато с жената се качихме пак в жилището. Ако е държана насила щеше да избяга или да вика за помощ. Тя сама си влезе в кооперацията”, допълни Красимир Митев. Той поиска да бъде поставен на детектор на лъжата, както и пострадалата Наталия Ангелова.

След подробното му становище, защитата изцяло подкрепи исканията на 54-годишния мъж. Пред съда адвокат Попов единствено добави, че ако магистратите не уважат щенията на Митев, и не върнат обвинителния акт на прокурора, то ще настоява делото да се гледа по общия ред – без признание на вина.

В крайна сметка Районният съд остави без уважение щенията на подсъдимия за прекратяване на делото и връщането на обвинението в прокуратурата. Магистратите не взеха отношение по искането за две очни ставки, както и за следствения експеримент, тъй като това е обект по същество в процеса.

Неоснователни според съда са исканията за полиграфско изследване, тъй като „не е доказателствено средство”.

Така делото ще започне по същество в средата на ноември, когато ще бъдат изслушани всички вещи лица и свидетели. Ще бъде призована и потърпевшата Наталия Ангелова, която се оказа неоткриваема. Днес тя не бе в залата, тъй като посоченият от нея адрес за контакти е фиктивен.