Трупът, оставен от 18-годишния Стойко край Пловдив – полуразложен, показват кадри от побоя

6 счупени ребра и спукан далак довели до смъртта на пастира

26.09.2024 09:00 13358 0
Трупът, оставен от 18-годишния Стойко край Пловдив – полуразложен, показват кадри от побоя

С разпит на вещите лица продължава делото срещу 18-годишният Стайко,  подсъдим за грабеж и нанасяне на тежка и средна телесна повреда, довела до смъртта на пастира Живко Петков. Той не признава вина и делото срещу него протича с разпит на свидетели и вещи лица.

Припомняме, че към момента младежът се намира в затвора, с повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление – грабеж с нанесена тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно разстройство на здравето, опасно за живота и средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затрудняване движенията, довели до смърт на 64-годишния Живко. Според прокуратурата побоят е нанесен на 10 септември 2023 г., а смъртта е настъпила в последствие, като тялото на мъжа бе открито 3 дни по-късно. 

Подсъдимият за грабеж и убийство Стойко вече е на 18 г., преместиха го в затвораВъпреки крехката си възраст, той вече има семейство и 6-месечно бебе

Пред съда днес експертът изготвил техническата експертиза, разказа, че част от записите от камерите, намиращи се в стопанския двор са негодни. Кадри не могат да се възпроизведат. Такива обаче са извлечени от други устройства. На видеото, а и на снимки от стоп кадър, ясно се вижда тялото на пастира Живко, позата на тялото му, дрехите и последните мигове от живота му.

По време на заседанието стана ясно, че на следващо заседание ще бъдат показани кадрите от престъплението.

Пред Окръжен съд бе представена и тройната съдебномедицинска експертиза, както и допълнителната такава. Според съдебните медици, починалият пастир е починал 3-4 дни преди да бъде открит. По техни данни дори е започнал процес на разлагане.

След направената аутопсия е станало ясни, че Живко е бил с 6 счупени ребра отляво, както и със спукана слезка или наречена още – далак. Последното увреждане е било фатално.

„Наблюдаваме един рядко срещан феномен. Слезката е била размачкана или натъртена, но не се е спукала. Вътре в нея се е образувал хематом. Далакът се е изпълнил с кръв и накрая се е разкъсал. При спукване на слезката смъртта може да настъпи от няколко часа до 48 часа. През това време, човек е активен и въпреки силните болки може да извърви определено разстояние и да потърси помощ. Има данни, че жертвата е употребявал алкохол, предвид уголемения черен дроб. Далакът се намира именно в областта на счупените ребра, които са от 7-мо до 12-то”, казаха експерти.

В съдебна зала стана ясно, че при първоначалният оглед на трупа от лекари към Спешна помощ, е било констатирано, че има удари в окото и следи от душене.

„Няма такива доказателства. При идването на Бърза помощ вече е започнал процес на разлагане. Кръвоносните съдове около шията набъбват и това пролича на следи от душене”, допълниха експертите. Спрямо тях бе зададена нова задача, а именно изготвяне на още една допълнителна експертиза.

Чрез нея ще бъде показано нараняването по гръдния кош и ще се даде отговор дали само един път е бил ударен Живко и къде точно.

В залата се прокрадна теорията, че ребрата и слезката могат да бъдат увредени от падане. В предишно заседание един от свидетелите е разказал, че седмица по-рано починалият пастир е паднал върху маса и се е ударил тежко.

„Няма как това падане да доведе до тези травми. При такива падания, обикновено човек се удря в ръба на масата, така може само едно или най-много две ребра да се увредят. Тук говорим за 6. Освен това при аутопсията не е констатиран процес на оздравяване на ребрата, тоест те са прясно счупени. От часове до 12 часа преди смъртта. Подобно е и при далака. Между 12 и 48 часа човек може да оцелее със спукана слезка. Ако през това време не се потърси помощ, фаталният край е неизбежен”, допълниха експертите.

И днес Стойко Чепенлиев не даде обяснения за случилото се. Делото срещу него ще продължи в началото на ноември. До тогава той ще остане в ареста.

.

Непълнолетният Стойко, убил пастир край Пловдив за 60 лв. – неграмотен, женен и с дете

Внесоха нов обвинителен акт срещу 17-годишния Стойко, убил пастир за 60 лева

Непълнолетният Стойко, убил пастир край Пловдив за 60 лв., поиска преводач, защото не разбира съда

Изпрати новина