Софийският градски съд остави в ареста петимата мъже, обвинени за смъртта на 18 мигранти в камиона ковчег. Георги Петков Тодоров бе наречен основен свидетел от съдия Милен Михайлов.

Той разказал, че Виктор Кузмов регистрирал камиона на името на Тачо Тачев. Атанас Атанасов, който карал във фаталния 17 февруари, и Кузмов дори му казали, че ползват машината за превоз на мигранти. Бившият собственик на камиона Любен Куцаров пък разказал, че макар реално да продал камиона на Кузмов, мъжът настоял да го пише на друг човек. Затова Куцаров предал машината на "Тачев и и на лице с малко име Наско", посочи съдия Михайлов.

Християн Дунгаров, който се возил до Атанасов, когато мигрантите загинали, обяснил, че именно Кузмов е поискал да се направят тайниците. Посочил, че Атанасов направил 2 курса с мигранти. Разказал и за злополучния петък. Обяснил, че макар мигрантите да били повече, отколкото можели да поберат тайниците, решили да действат. Атанасов също признал, че е карал. И двамата не отричат, че са избягали, след като са видели мъртвите бежанци, стана ясно в съда.

Съдия Михайлов прецени, че има достатъчно данни и остави и петимата обвинени в ареста. Това са Виктор Кузмов, Атанас Атанасов, Християн Дунгаров, Тачо Тачев и Петър Янев. Решението не е окончателно. Петимата могат да обжалват на 28 февруари. 

По делото е обвинен и Валентин Христов. Той обаче бе задържан в Гърция и се очаква да бъде екстрадиран у нас.