82-годишен софиянец изгоря с 94 540 лева след като падна в капана на ало измамници, научи TrafficNews.bg .  В продължение на две седмици той е носел сумата на части на различни места в столицата. Теглил е спестяванията си от банки. Подведен е, че участва в операция на полицията за залавяне на телефонни измамници.

Дори за кратко е бил на хотел, защото повярвал, че в дома си е под заплаха. Това е сред новите номера на ала мошениците, които искат да изолират жертвата от близките му. Пенсионерът е реститут и стар ерген, разказаха негови съседи.  Случаят беше потвърден от МВР.

Само преди седмица друг 71-годишен софиянец дал на измамници 100 000 хиляди лева. Възрастният мъж е бил шантажиран в продължение на почти цял месец. Той  оставялпарите  в района на Транспортна болница в периода 8-10 януари. На 23 януари сценарият с ужилването продължил. Измамниците го убедили да продаде недвижим имот и да им предаде парите от продажбата, като сделката е трябвало да се осъществи на 30 януари. При проведената операция от служители на сектор „Измами“, ГДНП и СДВР, са задържани двама куриери – криминално проявен мъж на 61 години и дъщеря му, на 33 години, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Преди ден и друг софиянец на 80 години оставил на два пъти по 2500 евро, които оставя в контейнер за боклук в центъра на София. Измамниците се представили на фалшиви „инспектор Георгиев" от Четвърто районно управление на полицията и доктор Токмачев. Така дядото се вързал на схемата им и изгорял с 5000 евро.

10 съвета на разследващия журналист Тина Ивайлова как да разпознаем ало измамницитеНе вдигайте на скрит номер и не вярвайте, че трябва да дадете пари заради полицейско или журналистическо разследване