Бившият кмет на Ихтиман - Димитър Бонев и съдружникът му Страхил Алексoв, задържани с подкуп, рекетирали фермер на птици край града. Преди няколко месеца съдружниците са поискали голяма сума пари от фермера - Валентин Галчев, който от своя страна е подал сигнал до ГДБОП, научи TrafficNews.  

Припомняме, директорът на професионалната гимназия и бивш кмет на Ихтиман бе арестуван за рушвет при зрелищна акция на столичните антимафиоти.  Димитър Бонев е бил закопчан в петък в автомобил с белязани 5000 лева. 

Зрелищният арест е станал пред базата на двамата братя Алексов. 

Бонев е бил привлечен към наказателна отговорност след като на 27.12.2019 г. в Ихтиман, в качеството си на длъжностно лице - директор на професионална гимназия, приел подкуп в размер на 5 000 лева. Въпросната сума му била дадена за да не извърши действие по служба - да не изменя размера на наемната цена по договор за аренда, сключен през м. февруари 2015 г. между учебното заведение и търговско дружество. Престъпното деяние е било извършено от него в съучастие с другия обвиняем - Страхил Алексов. 

Искат арест на директор на гимназия, обвинен за взимане на подкупПарите били дадени, за да не се изменя цената по договор за аренда

По информация на TrafficNews последният заедно с брат му Радослав Алексов притежават фирми занимаващи се с вторични суровини и строителство, а преди няколко години закупили и завода за електроди край Ихтиман. Те отговарят и за сметопочистването в града.

Хората в Ихтиман споделят, че неофициално бившият кмет Бонев е в съдружие с двамата братя. Именно чрез Страхил Алексов той е поискал подкупа от 5000 лева заради земи, собственост на бившия селскостопански техникум в града, вече Професионална Гимназия „Васил Левски”, на която Димитър Бонев е директор от две години.

Бонев е бивш кмет два мандата, няколко пъти общински съветник и председател на общинския съвет в града.

Подкупът е поискан от човек, свързан с ферми за патици и пуйки край Ихтиман - Валентин Галчев. За него преди време избухна скандал за усвоени неправомерно евросредства, а след проверки на Държавен фонд „Земеделие” се установи, че фермите нефункционират.