Нови разкрития по стари дела може да изненадат родния наркобос Димитър Желязков, който ще кацне рано в петък в София. Той изкара няколко месеца под арест в Турция преди местните власти да разрешат екстрадирането му. Вече стана ясно, че трима служители на българската съдебна охрана ще поемат Несебърския Ал Капоне от полицейския участък на летище "Ататюрк" в Истанбул, за да го отведат в самолета с белезници. Веднага след кацането му в София Митьо Очите ще бъде откаран под конвой в следствения арест.

Очаква се адвокатите и близките на Желязков да се опитат да го извадят от ареста заради влошеното му здравословно състояние.

Босът страда от  бъбречна недостатъчност въпреки няколкото операции след тежките рани от стрелбата в Слънчев бряг на 8 юни 2016 година.

В същото време обаче зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви днес, че държавното обвинение ще поиска постоянен арест за Очите. Заместникът на Сотир Цацаров заяви още, че разследването срещу групата на Желязков е пред приключване.

Оцелялият в атентат наркобос бе арестуван в луксозен хотел в Истанбул в началото на август миналата година, след като бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Турският съд разреши екстрадицията му в края на октомври м.г.

До задържането на Очите се стигна след като  спецпрокуратурата проведе акция по Южното Черноморие срещу оглавявана от него престъпна група. Задържани бяха 19 души, като срещу част от тях  бяха повдигнати обвинения за рекет, палежи, побоища и наркотици.

Тогава Очите не беше открит, но по-късно бе задържан в Истанбул заедно със зърнения бос и червен общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев.  Срещу общинаря бе повдигнато обвинение, че е укривал Желязков в чужбина. Заради скандала Бенчев беше освободен от заместник-председателския пост в Общински съвет в Бургас. Преди това БСП го изключи от групата си.

Сред обявените за издирване беше и несебърският хотелиер и общински съветник Пейко Янков, син на убития бивш шеф на местния парламент в Несебър и крупен хотелиер Димитър Янков. Той се предаде сам, а на 17 януари беше пуснат срещу парична гаранциия от 100 000 лева.  В момента зад решетките остават и задържаните през август приближени на Очите - Венцислав Христов-Лавацата, Радослав Николов, Иван Пишиев и Иван Найденов. Единствено Йордан Въчев, за когото се смята, че е въртял погребалния бизнес на групировката, бе пуснат под домашен арест заради заболяване.

По това разследване засега не е сигурно, че има достатъчно улики срещу Очите, които да го пратят трайно зад решетките.

В същото врече обаче изтече информация, че две дела за знакови неразкрити убийства, свързвани с Желязков,  които са събирали прах в архивите на Бургаската окръжна прокуратура, са били прехвърлени в края на ноември м.г. в столицата. В момента вървят и разпити на свидетели. Разплитането  на двете престъпления, за които има риск да изтече срока им на давност, може да прати зад решетките Очите, твърдят запознати с разследването.

Първият случай е разстрелът на Георги Сивков пред бургаския бар „Жега” през есента на 2000 г. По това престъпление е повдигнато обвинение срещу близкия до Очите Йордан Дросев-Черния, който обаче преди да бъде привлечен в качеството му на обвиняем, умря от скоротечна левкемия в затвора, където изтърпяваше присъда по друго престъпление.

Вторият случай е за бомбения атентат на 13 юли 2005 г., при който загинаха 2-годишната дъщеричка и  28-годишната съпруга на бившия спецполицай Рали Пенков, който по това време бе арендатор на плажа. Тогава бяха арестувани Страхил Капелов и Николай Попов-Чайника, считани за доверени хора на Очите.  След бързо споразумение с прокуратурата двамата изтърпяха минимални присъди, след което следите им се губят в чужбина.

В момента и по двете дела имало нови показания, които можели да доведат до обвинение срещу Желязков като поръчител на покушенията. Има поне още пет случая, за които има подозрения, че са свързани с Очите.

 На 15 юни 2000г със 7 куршума е разстрелян неговният конкурент Венелин Москов от Поморие. Като поръчители освен Очите е аподозрян и Янко Гюров. За пряк извършител е сочен Румен Димитров – Психото, който в крайна сметка беше осъден и изтърпя присъда за убийството.

През 2001 г. имаше неуспешен опит за убийство на сикаджията Пламен Дишков-Кела. В последствие двамата с Очите се помиряват.

През 2005 г.е открит убит  Руслан Михов, представител на Златомир Иванов-Златко Баретата в Бургас и района, който е основен конкурент в наркоразпространението на Желязков. Тялото на Руслан е намерено в землището на Мъглиж, четири месеца след като изчезва на 27 ноември 2004 г. от хотел „Палас“ в Казанлък. Намерен е с два куршума в главата и два в тялото. Той е първият представител на „Аркус” за Бургас в периода 2001-2003 г.  

На 1 март 2008 г изненадващо умира от инфаркт прокурор Никола Попов. 47-годишният мъж е обвинител в процеса срещу хората на Очите - Николай Попов-Чайника и Страхил Капелов за рекета им спрямо Рали Пенков. Според информацията магистратът е ликвидиран, но за убийството са използвани неговите сърдечни проблеми. Според непотвърдена информация на Попов му е инжектирана циановодородна киселина.

 На 1 април 2009 г. с 6 изстрела е убит Христо Христов, известен като Ицо Близнака. Мъжът е започнал собствено разпространение на дрога, без позволението на Очите.

По изредените по-горе пет случая обаче Желязков не е разследван.