Извършителите на бруталното убийство във врачанското село Згориград е разкрит и арестуван. Това беше обявено на извънреден брифинг на полицията и прокуратурата във Враца. На него присъстваха заместник главният прокурор Иван Гешев, директорът на главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски, наблюдаващият случая прокурор Камелия Трифонова и шефът на регионалната полиция Янко Янколов.

На 3 юли 62-годишният Тодор Кулин бе открит мъртъв в дома си в началото на селото. Жители открили тялото му в локва кръв и със следи от жесток побой. Веднага след това бяха задържани двама души, които обаче по-късно бяха освободени. 

В последвалото разследване са били събрани доказателства, че извършител на престъплението са Б.Р. от Врачанско и Г.П. от Кубрат. На двамата вече са  повдигнати обвинения за убийство по особено жесток начин.

Днес по искане на Окръжна прокуратура – Враца съдът е постановил мярка „задържане под стража“ за мъжа от Врачанско, който вероятно се е познавал с жертвата и е физически извършител на убийството. 

Другият обвинен, който е помагач и подбудител в престъплението, е с влязла в сила присъда. 

"Той има да излежава предишна 3-годишна присъда за кражба и направо е откаран в затвора. Мотивите на мъжете за жестокото престъпление все още не са известни", заяви пред TrafficNews прокурор Камелия Трифонова. 

Приоритет на прокуратурата занапред ще бъде битовата престъпност, защото правораздавателната система е в дълг към обществото, заяви Иван Гешев, който е единственият кандидат за главен прокурор.

Публичното оповестяване на факти и доказателства по разследвания на прокуратурата ще бъдат оповестявани и занапред, както в случая с хакерската атака на данните от НАП, каза още Гешев. Това ще се прави в случаите, когато защитата или някой друг говори неистини пред обществото, стана ясно от думите му. Именно с тази цел публично ще се предоставят доказателства, с които ще се оборват неверните твърдения.

Повод за коментара на сегашния зам.главен прокурор бе изпратеният доказателствен материал до медиите по разследването на "ТАД Груп" за пробива в системата данни на НАП, който съдържаше снимки и данни, както и записи на разговори, насочени към незаконни действия.

Според Гешев това действие на прокуратурата няма да попречи по никакъв начин на съдопроизводството, нито на разследването, защото само малка част от доказателствата са оповестени. Тепърва ще се събират и още, поясни магистратът.