Две сръчни родни джебчийки, вършали в Лондон, ще изкарат 18 седмици в британския затвор. 23-годишната София Иванова и 48-годишната Тотка Димитрова са били заснети от камери в магазин в популярния сред туристите квартал Ковънт Гардън как ровят в джобовете и чантите на пазаруващите там посетители, като в същото време дори крадат дрехи от щандовете., пише „Ивнинг стандард“.

Родената в Кнежа и обучена в Левски Тотка е истинска звезда в занаята и вероятно е заработила стотици хиляди левове от гастролите си в цяла Европа, коментираха пред TrafficNews родни криминалисти.

Само за десет минути нашенките са успели да съберат стотици паунди в британската столица, но за техен лош късмет били засечени от цивилни служители от транспортна полиция на 29 юли при излизането им от станцията на близкото метро заради съмнителното им поведение.

След като били засечени и от камерите в магазина двете жени били арестувани. Още на следващия ден в съда те са се признали за виновни и са получили по 18 седмици затвор. Наредено им е още да платят по 122 паунда обезщетение на техните жертви.

Инспекторът от транспортна полиция Тим Уикс изтъква , че това е била много показателна акция как цивилни екипи могат да заловят престъпници и да ги осъдят в рамките на 24 часа.

Лиса Гарет от лондонската полиция казва, че през цялата година се работи неуморно за предотвратяване на джебчийства и кражби, но по това време на годината, когато в Лондон има много посетители, престъпленията от този характер са неимоверно много.

Тотка отдавна е в полезрението на родната полиция, на напоследък се изявява основно зад граница, съобщиха източници от МВР.

Тя е родом от Кнежа, но се е задомила в Левски, където има цял ромски клан, препитаващ се с джебчийство. Там в момента живеят трите й деца. Тя краде от малка, криминалистите я познават още с моминската й фамилия Върбанова.

48-годишната ветеранка е била залавяна в Испания и Германия, преди да се насочи към Албиона.

Няколко пъти се е развеждала и сключвала фиктивни бракове, сменейки фамилията и личните си документи.

Последният й съпруг е Николай Баков Димитров от Петърч, Костинбродско. Мъжът е представител на виден кардарашки род, който също има традиции в джебчийството. Според запознати те са съпрузи само на книга, а истинският й мъж е Николай Илиев Събев, от когато са трите й деца. 

София Георгиева Иванова също не е случайна, защото е снаха на Динко Василев от Левски, тартор на най-стария местен джебчийски род.