Бизнесмен „наля” близо 20 000 лева за ремонт на джипа си БМВ Х6, но почти две година автомобилът е неизползваем. Това става ясно от решение на Пловдивския окръжен съд до където е достигнал казусът.

Историята започва през далечната вече 2020 г. Бизнесменът държал под наем заведение, в Асеновград, като предлагал и доставки по домовете. Така се запознал с автомонтьор и жена му. Тримата били в приятелски отношения като съпрузите често посещавали заведението на пострадалия, дори гостували в дома му в село Крумово. В началото на 2020 г. се повредил служебният автомобил на ресторантьора - „Ситроен“ и той го оставил за ремонт в сервиза на приятелите си в Асеновград. Същият бил извършен и бизнесменът нямал оплаквания от автомобила и качеството на извършения ремонт.

В последствие, през 2021 г., на излизане от Асеновград, в посока Първомай, възникнала повреда в личния автомобил на мъжа - „БМВ Х6“. На таблото му светнали лампи, а от ауспуха излизало голямо количество дим. Джип бил качен на платформа и откаран в сервиза, където установили, че двигателят му бил блокиран. Казали му, че ремонтът ще струва 4 000 лв. и той се съгласил. На следващия ден мъжът предал сумата от 2 000 лв., а впоследствие платил и на два пъти по 1 000 лв. От тук нататък започнало и ходенето по мъките.

Бизнесменът периодично се обаждал в сервиза, за да пита дали ремонта по автомобила му е приключил, но получавал отговор, че не е готов, а по него били установени нови повреди, за които трябвало да се закупят нови части, които следвало да се платят. Мъжът се съгласил и заплащал необходимите части, като за тях и положения труд по автомобила платил общо 14 000 лв. След период от 1 година и 4 месеца бизнесменът взел автомобила си от сервиза, но след като потеглил по таблото му светнали лампи, а компютърът отчел множество грешки. Върнал се и отново го оставил за ремонт. За извършените дейности в сервиза получил списък с ръкописен текст, в който били описани сменените части по автомобила при извършения ремонт. Проблемите с колата обаче продължавали и бизнесменът се обадил на друг свой познат, който също имал сервиз и го помолил за съдействие, като прегледа автомобила. Новият майстор след като запалил джипа установил, че двигателят силно трака, а в купено миришело на дизелово гориво. Потеглил и разбрал, че колата няма необходимата мощност.

След обстоен преглед в сервиза, майсторът установил, че от посочените авточасти по ръкописния списък била сменена само веригата. Констатирал, че автомобилът се нуждае от презацепване на центровката, масло на скоростите, масла на диференциали, семеринг, колянов вал, дебитомер, масло раздатка, двигателно масло, всички филтри, разширителен съд, 1 бр. нафта дюза, клапан на турбо, клапан на рейла, тръби за обратна нафта и ремонт на ел. инсталацията, тъй като имало скъсани кабели. Установил и, че тече антифриз от разширителния съд, тъй като бил счупен. След консултация с бизнесмена ремонта бил извършен, като сумата която собственикът заплатил била 3000 лева – 2000 лв. за авточасти и 1000 лв. за труд. След ремонта колата вече можело да се ползва по предназначение.

Казусът стигнал и до съда в Асеновград, но наказателното производство и делото били прекратени с прокурорски акт, който обаче бил отменен от Районния съд, а в последствие и от Окръжен съд – Пловдив. Магистратите под тепетата са установили, че разследването трябва да продължи, да се съберат доказателства и да се назначат експертизи.

Снимката е илюстративна!