Изправиха пред съда пловдивския бизнесмен Асен Ватралев, по известен като Пожара. Заедно с него пред магистратите застана неговата майка, както и още двама мъже. Спрямо тях е повдигнато обвинение за данъчно укривателство за милиони левове.

Според събраните доказателства групата е сформирана през май 2015 г. с цел избягване установяването и плащането на задължения по ДДС при търговия с мобилни телефони.

Асен Ватралев е притежавал дружество, търгуващо с мобилни телефони аксесоари, който внасял от чужбина. Още 5 дружества, собственост на майка му Йорданка, също са се занимавали с дейността. Тя е подписвала всички документи – тези за внос и тези за продажба. Стоката се разхвърляла по търговските обекти в страната, а приходите са получавани от Ватралеви, като парите не са се облагали с данъци. Продажбите са засечени през доставки на куриерски фирми.

Асен Пожара е задържан при акцията на Спецпрокуратурата в Пловдив

Още тогава медията ни съобщи, че операцията се е провела съвместно между ГДБОП и тогавашната Спецпрокуратура, със съдействието на НАП. Проверени бяха 18 адреса, иззети 150000 лева.

Под наказателна отговорност към този момент са привлечени 4 лица – Асен Ватралев и майка му, както и двама търговци на мобилни телефони от София и Бургас – Асен Асенов и Стефан Гочев. Според обвинението те са действали като организирана престъпна група, която е ощетила държавата с милиони.

Близо 6 години след арестите делото е насрочено за гледане в Окръжен съд – Пловдив. Дълго време случаят бе под надзора на Спецпрокуратурата, която бе закрита през 2022 година. И въпреки, че досъдебното производство бе завършено в София, то случаят бе предаден на държавното обвинение в Пловдив.

Две години по-късно, четиримата застанаха пред Окръжен съд. По време на разпоредителното заседание стана ясно, че потърпевшият от престъпленията е Министерството на финансите. От ведомството са завели граждански иск за 1 милион и 800 хиляди лева.

В залата майка и син пристигнаха с един от водещите адвокати в София и народен представител – адвокат Тервел Георгиев. В дългата си реч по време на разпоредителното заседание, той поиска прекратяване на делото и връщането му на прокуратурата.

„Налице са допуснати нарушения, довели до нарушаване правото ни на защита. От всичките 160 страници обвинителен акт, не може да разберем в какво са обвинени клиентите ми. Грешките са както в цифровата, така и текстовата квалификация на обвинението. Налице са сериозни противоречия в обстоятелствената част. На няколко места е вписано, че Асен Ватралев, като подбудител, е склонил майка си, но до там. Не се казва към какво я е склонил”, са само част от думите на адвокат Георгиев.

В съдебната битка влезе и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. Той представляваше един от търговците, притежаващ магазин в София, пласиращ стоката на Пожара. Той също настоя за връщане на делото на обвинението.

„Толкова страници обвинения и в нито една не става ясно има ли престъпна група и кои са участниците в нея. Моят клиент – Асен Асенов има магазин за телефони в Бургас. Той само е получавал стока от Ватралев, продавал я и предавал парите на същия. Не е ясно обвинението, има съществени противоречия” , каза бившият столичен обвинител.

В крайна сметка Окръжен съд се съгласи с искането на защитниците и върна делото на прокуратурата. Според магистратите са допуснати отстраними грешки, които ще са спънка при защитата на четиримата подсъдими.

Така след законовия срок Асен Пожара, майка му и двамата търговци на телефони, отново ще застанат пред съда.

Ватралев за втори път се изправя пред Темида. През 2009 година той и брат му Костадин Ватралев бяха сред задържаните по време на операция "Глас". 

След акцията през 2018 година, от Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество е внесла иск  на стойност 373 107.95 лв срещу Ватралев в Окръжен съд - Пловдив. Година по-късно обаче, делото бе прекратено и искът оттеглен. Към днешна дата всички запори на Ватралев  като физическо лице са вдигнати и той няма задължения.

КПКОНПИ погна пловдивски бизнесмен, иска конфискация на близо 400 хил. леваАсен Пожара е разследван за участие в престъпна група