Близо 400 000 лева иска да отнеме КПКОНПИ на пловдивския бизнесмен Асен Ватралев-Пожара. Това стана ясно от решение на Комисията на днешно заседание. 

Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество е внесла иск  на стойност 373 107.95 лв срещу Ватралев в Окръжен съд - Пловдив. Предстои да стане ясно дали претенцията ще бъде уважена от пловдивските магистрати и ще последва конфискация на имуществото на Ватралев.

Асен Пожара е попаднал в полезрението на Антикуропционната служба, след като му бе арестуван и му бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления в периода 2017 – 2018. 

Припомняме, че бизнесменът беше задържан при зрелищна акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата в Пловдив в края на 2018 година заедно с петимата души, за които има данни, че са участвали в данъчни престъпления. Ватралев беше арестуван и през 2009 година заедно с брат му Костадин Ватралев по време на операция "Глас". 

По данни от разследването последната акция срещу Пожара е за избягване на плащане на ДДС чрез продажба на мобилни телефони през интернет сайт. Продажбите са засечени през доставки на куриерски фирми - тактика на данъчните да засичат нерегламентирана онлайн търговска дейност. 

Асен Пожара е задържан при акцията на Спецпрокуратурата в ПловдивТой бе един от задържаните при операция “Глас“ преди 9 години

Едновременно с това на днешното си редовно заседание КПКОНПИ взе решение за внасяне още 5 иска за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища в страната, като заедно с иска срещу Пожара стойността е общо 2 323 683.66 лв. 

В Окръжен съд – Плевен се внася иск срещу Янко Николов на стойност 43 009.96 лв. Той е обвинен от прокуратурата за това, че през 2018 г. е причинил имотна вреда, представяйки се за полицейски служител, който противодейства на група за телефонни измами. Пострадалото лице е предало на Николов парични средства и златни накити.

В Софийски градски съд се внася иск срещу Магдалена Борисова на стойност 1 273 650.42 лв. Тя е обвинена от прокуратурата за това, че като управител на две търговски дружества е използвала документи с невярно съдържание – справки за ДДС, за получаване на данъчен кредит по фиктивни сделки.

В Окръжен съд – Сливен се внасят две искови молби на обща стойност 488 995. 18 лв. срещу участници в престъпна група. Николай Петров и Богомил Качаров са обвинени от прокуратурата за това, че в периода 2012 г. - 2016 г. в гр. Сливен, в Кралство Белгия и в Кралство Нидерландия са държали имущество, придобито от престъпна дейност – трафик на хора с цел сексуална експлоатация. В

В Окръжен съд – Шумен се внася иск срещу Атанас Вълчев, на стойност 144 920.15 лв. Той е обвинен от прокуратурата за неплащане на данъчни задължения в особено големи размери.