Наближаването на кметските избори подтикна телефонните измамници към нов трик. За схемата, която набира все повече жертви, разказаха пред Trafficnews полицаи, които разследват ало мафията.

 Човек от бандата звъни в дадено кметство и иска да разговаря с местния управник или негов представител. След това се представя за отец Герасим от църква или манастир, които не съществуват.

 Следва дълго и убедително обяснение как събира дарения за ремонт на въпросната божа обител, но му трябват доброволци.

 Мнимият поп моли за телефонни номера на хора от кметството или общината, които биха могли да съдействат за взимането на даренията, тъй като той е стар и немощен. По този начин измамникът си набира мулета по лесен начин. На самите бъдещи куриери се казва , че имат телефона им от кмета. Така дори евентуална проверка ще потвърди казаното от мошениците.

Наетите обикновено разбират какво работят още при първата мисия, поръчана им от ало мафията. След това трябва да направят избор дали да продължат с тази дейност, да се откажат или да съобщят в полицията.

 До момента схемата работи безотказно, въпреки, че всички полицейски управления в страната са уведомени за нея и имат указания да предупреждават кметовете по села и общини, твърдят информаторите на TrafficNews.