25-годишният Радостин Здравков признал пред разследващите, че е извършвал престъпните действия и е участвал в схема с ало измами. Според неговата версия той е бил само “куриер” за паричните суми, като е комуникирал с непознат човек. Това стана ясно на днешното заседание, където се разгледа мярката за неотклонение на обвиняемия пред Районен съд Пловдив.

Мъжът бе задържан преди дни за телефонни измами и отнемане на големи суми пари от възрастни хора. Според обвинителния акт за това на 21.06.2024 г. и 05.07.2024 г., в Пловдив Здравков е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г. и на 75 г., като общата получена сума е в размер на 26 941 лева.

По делото е установено, че на 21 юни 2024, в дома си, един от пострадалите, на 77 г., получил обаждане на стационарния телефон от непознатия мъж, който се представил за полицай от районно управление. Той му съобщил, че синът му е катастрофирал и убил дете. Поискал сумата от 10 000 лева за адвокат. Възрастният мъж се притеснил, събрал парите, които държал в жилището си, поставил ги в найлонова торба и излязъл от дома си, за да ги предаде. Там с такси пристигнал обвиняемият Здравков, който казал, че го изпращали от полицията, взел парите и си тръгнал.

По същата схема е бил измамен и вторият пострадал, на 75 г, но месец след това.

По-късно пострадалите са позвънили на близките си и разбрали, че са били измамени.

Според прокурор Димитров има достатъчно данни за съпричастност от страна на обвиняемия. Той уточни, че са извършени разпити на пострадалите и разпознавания, като двете лица са потвърдили, че парите им са взимани от Здравков. Прокурорът каза пред съдията, че 25-годишният е признал в разпита си, относно престъплението.

Държавното обвинение пожела мярката за неотклонение да бъде “задържане под стража”, тъй като ако бъде по-лека, има вероятност Радостин да се укрие.

Служебният защитник на обвиняемия адвокат Почвев обаче заяви, че искането е неоснователно. По думите му Радостин е обяснил за процеса, но не е осъзнавал в каква схема са го въвлекли, както и не е знаел какво извършва. От разказ на адвоката в съдебната зала, стана ясно, че лице се е свързало с него по интервент, като никога не са се виждали.

Радостин бил безработен и се съгласил, защото търсил доход за семейството си.

“Същият е заявил, че единствено се е съгласил да бъде куриер на пренасяне на пратката. Когато е започнал да извършва тази дейност, се усеща, че това в плика са пари. Тези пари не ги е присвоявал. Неговата постъпка е неосъзната”, категоричен бе адвокат Почев.

Защитата добави, че Радостин е неосъждан, бивш военнослужещ и не е имал нито едно наказание.

“Направил е опит да се свърже с въпросното лицето, за да съдейства на полицаите”, завърши адвокатът.

В последните си думи пред съда младото момче заяви, че иска по-лека мярка и не би се отделил от семейството си, защото то е на първо място за него. След изслушване на всички страни по делото, съдът сметна, че най-адекватната мярка спрямо Радостин е “задържане под стража”.

Магистратите взеха предвид разпитите на пострадалите Вълко и Стоян. По думите на съдията обвиняемият изпълнявал оказания на лице, с което се чувал по телефона. За определяне на тежката мярка бе взет под внимание разпити на таксиметров шофьор, с който обвиняемият се предвижвал.

Свидетелят заявил, ме Здравков бил видимо напрегнат, докато се возел, носил слънчеви очила, бил е потен. Според съдията обвиняемият е задържал е малки суми от парите, които му били давани. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд.