18-годишният Стойко често бил бит от шефа си, майка му и баща му го бранят в съда

Младежът е изправен пред Темида за грабеж и побой завършил със смърт

24.09.2024 20:00 4218 0
18-годишният Стойко често бил бит от шефа си, майка му и баща му го бранят в съда

Стойко Чепенлиев, който само преди 4 месеца навърши 18 години, често е бил бит от шефа си. Това твърдят родителите на младежа, които са свидетели по делото срещу сина им. Наскоро навършилият пълнолетие младеж е подсъдим за грабеж и нанасяне на тежка и средна телесна повреда, довела до смъртта на пастира Живко Петков. Той не признава вина и делото срещу него протича с разпит на свидетели и вещи лица.

Въпреки крехката си възраст, Стойко вече има семейство и 9-месечно бебе, което обаче все още не е виждал. Към момента младежът се намира в затвора, с повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление – грабеж с нанесена тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно разстройство на здравето, опасно за живота и средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затрудняване движенията, довели до смърт на 64-годишния Живко. Според прокуратурата побоят е нанесен на 10 септември 2023 г., а смъртта е настъпила в последствие, като тялото на мъжа бе открито 3 дни по-късно.

По делото е изяснено, че двамата работили в един и същ селскостопански обект към момента на инцидента. В деня на убийството младежът поискал пари от Живко, който му дал сумата от 60 лева. След това Стойко продължил да иска пари, но пастирът казал, че не разполага с повече. Последвал побой над мъжа, който довел до смъртта му. Когато е намерено тялото, първоначално не били открити следи от насилие. При извършената тройна съдебномедицинска експертиза обаче, е установена силна вътрешна кръвозагуба, която е довела и до неговата смърт. По-късно момчето било арестувано.

Подсъдимият за грабеж и убийство Стойко вече е на 18 г., преместиха го в затвораВъпреки крехката си възраст, той вече има семейство и 6-месечно бебе

За днешното заседание в Окръжен съд – Пловдив бяха призовани всички 20 свидетели, но се явиха само 10 от тях. Първи на скамейката за разпит застанаха родители на Стойко – Диана Асенова и Митко Чепенлиев. И двамата твърдяха пред съдебния състав, че Стойко е бил бит от шефа си Николай Христов, който редовно малтретирал пастирите.

Майката разказа, че са 10-членно семейство и живеят в двуетажна къща в Скутаре. Три от децата били женени и вече се били отделили от родителите си. Стойко си имал отделна стая, като при него живеела и приятелката му.

Стойко завършил 7 клас и започна да работи в строителството. Откакто е навършил 10 години работи за Николай Христов. Пострадалият съм го виждала, идвал е вкъщи и Живко му е давал храна и ракия”, допълни Диана Асенова.

Миналият септември приятелката на Стойко вече била бременна и в деня на ареста били заедно с майка му на консултация. Стойко си останал вкъщи. Когато се върнали обратно в един момент комшийката  казала на майка му, че полицията са го прибрали.

Чух, че това е станало с бой с бухалки и белезници. Като му звъннах не ми вдигна. После звъннах на Николай Христов и той ми каза да не се притеснявам, че е свидетел и няма проблем. Отидохме в Труд и полицая ми каза да не се притеснявам. На следващия ден пак отидохме, за да го пуснат, но те го закараха в прокуратурата. После го освободиха за малко и се прибрахме и после дойде патрулка и пак го взеха. Той плачеше и крещеше, ама те го биеха и му крещяха. Той също пищеше и викаше „мамо, мамо”. На следващия ден пак го прибраха. После служебният адвокат ми каза че ще го вземат за дълго. Аз му казах, че той не е виновен, но той каза, че така е по-законния ред”, разказа още майката на Стойко.

На въпрос имал ли е Стойко проблеми с Николай Христов, тя каза, че той го е биел. Знаела, че бие и другите овчари.

Бащата на Стойко от своя страна сподели, че е разбрал чак по време на разпитите на Стойко, че е бил бит от шефа си.

Аз също съм работил при Николай Христов много време, но не съм имал проблеми с него. Иначе аз съм виждал много пъти как бие овчарите, например като изгубят някоя овца”, разказа Митко Чепенлиев.

Относно задържането на Стойко, не ни дадоха никакво обяснение и не знаехме за какво е. Разбрах чак на втория ден, като се прибра вкъщи. Първо ни казаха, че бил за свидетел, заради някакъв човек, който е починал. Два дни бяхме денонощно в районното, после се появи служебен адвокат, а после започнаха и да претърсват къщата. Търсиха дрехи и обувки на починалия. Когато си беше вкъщи, Стойко каза, че нищо не е направил. Аз бях ядосан и го попитах пак, дръпнах го настрани, но той пак каза, че нищо не е направил”, сподели още бащата пред съда.

В последствие стана ясно, че в един от дните, докато си е бил вкъщи Стойко бил казал, че е виновен, но нищо друго. Бащата обясни, че това било на третия ден след като вече го били обвинили. Тогава вече бил приел вината, но не знае защо.

Припомняме, че близките на загиналия Живко не се конституираха като частни обвинители и граждански ищци в процеса, но ще дадат показания като свидетели. Делото ще продължи и утре, като освен свидетелите, трябва да бъдат разпитани и 10-те експерти, изготвили експертизите.

Непълнолетният Стойко, убил пастир край Пловдив за 60 лв. – неграмотен, женен и с дете

Внесоха нов обвинителен акт срещу 17-годишния Стойко, убил пастир за 60 лева

Непълнолетният Стойко, убил пастир край Пловдив за 60 лв., поиска преводач, защото не разбира съда

Изпрати новина