Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак ще присъства в учебния план на третокласници от СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Пловдив. Първоначално някои родители на децата са останали изненадани, след като разбрали, че в летния списък е включена книгата със заглавие „Сакъз Сардуня“. Впоследствие обаче отрицателните реакции се превръщат в положителни заради популярността и образователното съдържание на четивото. Не липсват обаче и родители, според които не е нужно да бъде изучаван турски роман при наличие на толкова много български и световноизвестни детски автори.

Справка на TrafficNews.bg в няколко пловдивски училища показва, че в летния списък със задължителните книги за четене през лятото Елиф Шафак и романът й „Сакъз Сардуня“ не е включен. А преподавателите не виждат нищо лошо в това децата да бъдат запознати и с други автори, които пишат стойностни книги. Единственото училище в Пловдив, което ще изучава романа на турската авторка, е СОУ „Св.Паисий Хилендарски“.

Екипът ни се свърза с един от преподавателите на бъдещи третокласници – Любка Барукчиева. Тя обясни, че в сайта на издателство „Просвета“ има електронен вариант на новите учебници за трети клас, които ще бъдат отпечатани. „В един откъс беше и тази авторка и за това я включихме. Книгата, която сме избрали, е препоръчана от дете, което пък я е препоръчало на свои съученици, и решихме да я включим, защото е интересна. Така или иначе тази авторка ще бъде изучавана в трети клас“, коментира още Барукчиева.

В края на учебната година екип от учители се събира и обсъжда кои учебници ще бъдат включени в програмата за следващата учебна година. По план през новата 2018-2019-а влиза в сила новата учебна програма за третокласниците.

Елиф Шафак родена във Франция в семейство на дипломати. След развода на родителите си остава при майка си и двете живеят в Испания и Йордания, след това се връщат в Турция. Завършва Техническия университет в Анкара, защитава дисертация по философия.

След едногодишна стипендия в САЩ е поканена като преподавател последователно в няколко американски университета. Живее в Турция и САЩ, пише на турски и английски, публикува статии и коментари в пресата в САЩ и Европа.
След излизането от печат на романа "Копелето на Истанбул" (2006), където се говори за геноцида над арменците, на два пъти е обвинявана за обида на нацията и я заплашва затвор в размер на три години. И двете обвинения са снети поради недостиг на доказателства. Продължава да пише до ден днешен.