БНБ и прокуратурата разиграват нелеп и абсурден фарс. Това каза в интервю за в. Банкеръ Цветан Василев. 

Ето и интервюто. 

Господин Василев, какво очаквате от оценката на одиторите предвид твърденията, че в докладите си те ще установят капиталова дупка в КТБ в размер на повече от 1 млрд. лева?
- От една страна, одиторският доклад по всяка вероятност ще установи онова, което е необходимо на прокуратурата, за да докаже гръмко тиражираните си тези, а от друга - ще даде достатъчно „основания" на БНБ да вземе сакралното решение за окончателното ликвидиране на банката.

При всички случаи това ще бъде един политически мотивиран доклад, базиран на „факта", че основната част от досиетата „липсват". Убеден съм, че причината за тази „липса" не е немарливост или преднамереност на отговорните за това служители на банката, а се корени в координираните вандалски действия на ликвидаторите на КТБ при поставянето й под специален надзор. В „правната" кантора, обслужваща следствието и прокуратурата, несъмнено са налични копия от всички кредитни файлове и схеми с взаимовръзки, педантично предоставени от услужливите кошаревски свидетели. Целта, както вече многократно съм отбелязвал, е една - подготовка на придобиването на безценица на всичко онова, което представлява интерес за ликвидаторите.

В последното си обръщение ръководството на КТБ посочи директно, че наложените от Централната банка крайно рестриктивни мерки са влошили състоянието на кредитния й портфейл и са я декапитализирали. Може ли изобщо да се говори за предприети оздравителни мерки в процедурата по специален надзор, след като всички (експерти, вложители, синдикати, работодатели) упрекват БНБ, че не е направила нищо оздравително в рамките на тази процедура?

- По закон квесторите временно изпълняват функциите на представляващи на поставената под особен надзор банка до вземане на необходимото решение от страна на Централната банка. Такова решение нормално би следвало да мине през консултации и с предложение към акционерите, в случай че има надлежно установени изисквания по отношение на капитала. Такова беше и нашето желание - да участваме в истински и конструктивни преговори за решаването на създалата се ситуация. Арогантното отношение на управителя на БНБ и представителите на марионетното правителство на г-н Орешарски обаче отказаха какъвто и да било реален и навременен диалог.

Конкретно на въпроса - ако "оздравителните мерки", предприети от квесторите, се състоят в това последните да се превърнат в изнесено звено на следствието и прокуратурата, да - банката е "по-здрава" от всякога. "Оздравителният" им принос за банката се разкрива по всевъзможни начини. Освен че се стигна до абсурда да не се разрешава погасяване на кредити за сметка на налични средства в същата банка, квесторите услужливо пропуснаха да подкрепят започналите още преди атаката срещу банката усилия на отстранения мениджмънт за защита на интересите на КТБ, наред с други, и в следните два важни казуса:

По свикваното извънредно общо събрание на „Булгартабак Холдинг" по искане на миноритарните акционери срещу политиката на неговия мениджмънт и мажоритарния акционер, неглежиращи техните интереси;
По защитата на интересите на КТБ като кредитор на единия от акционерите във фабриката „Юрий Гагарин".

В официалното си съобщение от 16 октомври БНБ пък казва, че "медийните публикации, свързани с разследване за пране на пари и други престъпления срещу собственика на "Бромак" ЕООД Цветан Василев, следва да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство". Как ще коментирате започналото ново разследване срещу Вас за пране на пари? Не е ли това поредната причина да бъдете елиминиран от преговорната процедура?

- Фарсът, който се разиграва пред всички ни, е толкова нелеп и абсурден, че е трудно да повярвам, че наистина се случва. Жалка е най-вече увереността на сценаристите, че мислещите хора ще повярват, че координация в действията им срещу мен, семейството ми и банката изобщо няма; че БНБ някак случайно научава от „медийни публикации" за разследвания за пране на пари и други престъпления срещу мен; че разследванията се стартират напълно независимо едно от друго и пр. Колко случайно, колко невинно, колко удобно.

Знаехте ли за водено срещу вас такова разследване в Лихтенщайн и/или Швейцария?
- Не, разбира се. Това не е първият случай, в който се налага чрез медии да установявам, че са предприети действия от наказателно-процесуален характер срещу мен. Този път обаче - от друго от „обективните" остриета на атаката срещу мен - вестник "Труд. Нищо чудно, че редакторският му екип не е публикувал и до ден днешен опроверженията от моите адвокати срещу поредните инсинуации, намерили израз в това „сериозно" издание. Също толкова „сериозно" е отношението на вестника що се касае до обслужването на финансовите си ангажименти.
Колкото до конкретното „разследване", скоро ще стане ясно, че това е поредният технологичен брак на центъра за финансов инженеринг в лицето на българското следствие и прокуратура, които очевидно правят отчаяни опити да интернационализират своята дейност.

В този смисъл едно международно интердисциплинарно изследване на тема „Aнализ на разходите и ползите (cost-benefit analysis) в процесуално- следствените действия на държавното обвинение по казуса КТБ" също не би бил излишен. Интересно е да се види стойността на разходите по командироване на прокурори и следователи от провинцията за обиски, подслушване, следене, за създаване на нови отдели, за използване на външни консултанти, за международни срещи и др., като се сравни с броя на спечелените дела на български граждани срещу държавата в Страсбург - и най-вече с паричния израз на присъдените обезщетения и цената на всички тези „действия" на прокуратурата за българското общество.