Роден в бедно македонско село, 79-годишният Кирил Рашков приключи живота си в Пловдив, изключително богат и титуловайки се цар.  Десетки роми приемат титлата абсолютно сериозно. Други гледат на нея с присмех, но паралелно с това изпитват безмерен ужас от властта на „монарха”.  Макар, че Рашков има над 10 присъди,  името му е символ на безнаказаност и произвол.  Приживе е замесен в атентати, побоища, трафик на наркотици, производство на фалшив алкохол, контрабанда на злато, корупция, но присъдите му са по –скоро символични. А  спорадичните арести по никакъв начин не се отразяват на благосъстоянието на фамилията, която вероятно е една от най- богатите в България. На практика животът на Цар Киро е американската мечта в БГ вариант. 

Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 г. село Миравци, което  в момента се намира в Северна Македония и е най-малкият от осем деца. По времето на социализма се занимава с контрабанда на злато и валута.  Твърди, че е наследник на циганския тартор Цар Гого, но според  хора от общността това е част от легендата, която Цар Киро гради около  себе си.

Преди 1989 г. има 7 присъди за общо 30 години. През 1984 г. Кирил Рашков е арестуван за притежание на злато и валута. От дома му са иззети над 2 милиона тогавашни лева. Изпратен е в лагер на остров Белене. Преди ареста си има фабрика за балони и тя изхранва семейството.

„През Рашков минаваше международния златен канала от Турция за Европа.  Той се занимаваше с контрабандата, а жените в семейството бяха най- добрите джебчийки в България”, спомнят си полицаи, които в онази години работят в системата. Сестрата на Киро е Златното Ленче – най- прочутата джебчийка в страната , а жена му Костадинка също не й отстъпва.

„Преди 10 ноември не минаваше седмица , без милицията да направи обиск у тях. Някои началници по онова време си осигуриха пенсиите – част от намереното злато и валута изобщо не влизаха в описите” твърдят бивши ченгета.

След 10 ноември 1989 г. Кирил Рашков регистрира първата си фирма за алкохол "Цар Гого" и прави спиртоварната край Катуница.  Там произвежда ментета на известни марки уиски, водка, ракии , които наводняват пазара. През 90-те години  името на Цар Киро се превърна в емблема на ментетата в България, а Великият дестилатор натрупа милиони. Срещу ментетата обаче получаваше истински пари, които влагаше в имоти, злато и луксозни автомобили. И, разбира се, в хора с власт и влияние.  

В края на 90-те години , за първи път след началото на прехода държавата показа мускули. При мащабна акция на полиция и митница в края на 90-те в  Катуница, бяха открити огромни количества спирт , бутилиран алкохол и машини. Рашков бе арестуван, а след това продаде фабриката си на голяма алкохолна компания.

След като излезе от ареста, през 1998 г. основа партия "Свободна България". Начело постави големия си син Ангел. Партията трябваше да вкара ромите в политиката и икономиката. При първото явяване на избори "Свободна България" има  няколко общински съветници в Стара Загора и Пазарджик.

Кирил Рашков е подозиран за два бомбени атентата. На 17 януари 1998 г. бомба избухва пред редакцията на в. "Труд", която тогава се намира на ул. "Дондуков" 52. Трима подчинени на ромския бос бяха задържани, но срещу тях няма доказателства, за да се повдигат обвинения.

През 2010 г. пред кафене на бившата кметица на село Катуница - София Христева е хвърлена бомба самоделка. Тя обвинява ромския олигарх. Двамата от дълго време са в конфликт. Престъплението остава неразкрито.  

През първото десетилетие на новия век ромският монарх на практика е недосегаем. Живееше сред боливудски лукс,  бавно започна да превзема Катуница, като строеше огромни къщи на децата и внуците си. Изживяваше се като самодържец, държеше в страх цялото село. Точно преди десет години обаче чашата на търпението на местните хора преля.

На 23 септември 2011 година 19-годишният Ангел Петров бе прегазен от  приближени на Кирил Рашков, докато  разхождаше кучето си.   Шофьорът се вряза в насъбралата се тълпа, рани няколко души и избяга. Убийството доведе до размирици в Катуница. При протест на следващия ден почина и 16- годишният Павел Толев, който преди това бе претърпял сърдечна операция.

Смъртта на двете момчета  бе сигнал за гражданска война. В Катуница пристигнаха няколко  футболни агитки,  феновете обсаждиха именията на Цар Киро. Той и жена му бяха изведени с полицейски ескорт, а според митовете са носели със себе си и чувал със злато. Напрежението ескалира и феновете тръгнаха с факли срещу полицейския кордон.  Ултрасите успявяха да го пробият и няколко от къщите бяха опожарени.

В последствие  къщите, които са построени незаконно , са разрушени,  а Рашков влезе в затвора, където 3 години работи като градинар.

Разбира се,  всички престъпления, в които Рашков е замесен, не биха били възможни без  добре платената благословия на представители на различни институции.  По време на обиските , в „царската” къща е открито тефтерче, в което фигурират имена на митничари, политици, магистрати, полицаи  общественици и цитирани суми, които са им давани за услуги.

Самият Рашков заяви,  че тефтерчето е компромат и е дело на хора от правителството на Бойко Борисов, които са го вкарали в затвора и които го атакуват политически.

Всички от тефтерчето пък отрекоха да са имали отношения с Рашков. Последствия, разбира се , нямаше, но както се казва лошото чувство остана.

Междувременно около фамилията спорадично продължават да избухват скандали. Костадинка е арестувана на летището в Париж за джебчийство,  дъщеря му  Събка също влиза в затвора.  През 2010 г. Асеновградският районен съд осъди 19-годишния Георги Рашков, внук на Кирил Рашков, за хулиганство и заплаха за убийство на журналист.

Срещу него продължават да се водят серия дела, които сега ще бъдат прекратени.

Кирил Рашков ще бъде погребан в неделя , в семейната гробница на Централни гробища.

Подготвят мавзолея на клана Рашкови за погребението на Цар КироЛъскави лимузини превзеха алеите на Централни гробища