Топ готвачите на България ще се срещнат в истинска битка помежду си по време на 11-то издание на Национална кулинарна купа на страната, която ще се проведе на 20 и 21 април в палата 2 на Пловдивския панаир.
Над 100 състезатели ще мерят сили и умения в 9 различни категории в двата дни на надпреварата, организирана от Българска асоциация на професионалните готвачи в партньорство с МЕТРО България. Пловдивчани ще могат да видят на живо популярни шеф-готвачи като Андре Токев и Иван Манчев, и много други майстори на кулинарното изкуство. Атмосферата в боксовете на купата по нищо няма да отстъпва на придобилите популярност телевизионни формати, но посетителите ще имат предимството да усетят на живо духа на надпреварата в отборната категория и индивидуалните дисциплини.
„Надпреварата ще е наистина невероятна. Особено в в отборната категория, в която сили ще премерят поне 8 екипи от готвачи.“, казва Андрей Стоилов, президент на Българска асоциация на професионалните готвачи. „В журито очакваме гости от чужбина, а колеги от Македония ще се включат в борбата за големите награди!“
Най добрите резултати от първия ден ще се класират за втори кръг: „Черна Кутия”. Организаторите ще предоставят на отборите „черни кутии“. Всяка кутия ще съдържа еднакъв асортимент и количество продукти, създавайки равни условия за всички участници. Организаторите ще обявят темата и продуктите при стартиране на финалната дисциплина. Те ще бъдат оценени по следните критерии – вкус, визия, ефективното използване на съставките, балансираност на менюто, оригиналност, използвани кулинарни умения и техники.
Следобед на 21 април ще станат ясни големите победители в състезанията „Готвач на България“, „МЕТРО Кулинарен отбор на България“ , „Сладкар на България“, „Млад готвач“ и други дисциплини свързани с умения за филетиране на риба, приготовление на телешо, пица и паста. Кулинарните таланти на България от училищата по туризъм ще се надпреварват за титлата „Млад готвач на България“ и в още няколко дисциплини.
Професионалното жури ще зададе атрактивни теми в отделните категории. В отборното представяне темата е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“. При индивидуалната борба за титлата „Най-добър готвач на 2018“ участниците ще трябва да покажат най-доброто в „Модрена класика – българска история“. Претендентите за титлата „Най-добър сладкар на България“ ще трябва да изваят от шоколад и сметана популярни предмети от тракийски златни съкровища в темата „България-Люлка на цивилизацията”. За информация на читателите – през 2017 г. майстор-сладкарите сътвориха невероятни десерти с форма на дракони, мечове, крепости и кули, пресъздавайки теми от популярния сериал „Игра на тронове“.
Ще ври и кипи и на Амфитеатъра на МЕТРО България в палата 2, където гостите на събитето ще могат да видят презентации от топ готвачи като Георги Бойковски, именитите ни сладкари Ради Стамболов и Боби Екзархов, ще надникнат в тайните на китайската кухня с Ян Синг от Хонг Конг и ще се запознаят с уменията на Галин Захариев, носител на призови места от състезания по пица класик и пица акробатика. Шеф-готвачът на кулинарната МЕТРО Академия Юри Велев и помощникът му Веселин Дойков ще изненадат зрителите с уникални ястия и десерти, а дегустациите на вино, прясна паста и други ще държат гостите в кулинарен съспенс през двата дни на МЕТРО амфитеатъра. Специално въведение в света на био и крафт бирите ще направи Стойчо Пампов, създадател на най-популярния български крафт бирен бранд „Ромбус“.
Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) е създадена през февруари 2005 г. Целта и́ е да издигне отношенията общество-готвачи на ново ниво, като подобри престижа и статута на практикуващите готвачи и оказва ценна помощ в отношенията с партньори, организации, клиенти и колеги, в България и чужбина. Асоциацията има дългогодишен опит в организирането на професионални събития като ежегодната Национална кулинарна купа в Пловдив, както и Националната квалификация за световния шампионат Bocuse d’Or. През годините БАПГ е изпратила стотици участници на световни, европийски състезания и квалификации.
Участниците от Национална кулинарна купа на България са печелили десетки медали от тези състезания по цял свят. Участници и организатори на Национална кулинарна купа не веднъж са били премирани на Олимпийските кулинарни игри в Германия. Националният кулинарен отбор на България има три последователни участия на тези игри, а Кулинарната купа в Пловдив е мястото на което се откриват новите надежди на националния ни отбор. Сред лицата на БАПГ са някои от най-утвърдените и популярни български шеф-готвачи като Андре Токев, Димо Димов, Иван Манчев и Николай Боруков, Андрей Стоилов.
Повече информация за Национална кулинарна купа на България можете да откриете на http://bapc.bg/.
***
Трима души ще могат да пазаруват без пари за определена стойност в хипермаркет МЕТРО в Пловдив. Това ще се случи по случай 11-то издание на Национална кулинарна купа на България, която ще се проведе на 20 и 21 април в палата 2 на Пловдивския панаир.
Условия на играта! Следвай стъпките!
1.Направете си интересно селфи или снимка от състезанието за Кулинарна купа на България в Международен Панаир Пловдив на 21 април
- Споделете снимката във Facebook страницата на Сготвих Днес: https://www.facebook.com/sgotvihdnes/ под първия закачен пост на страницата.
- Изпратете ни вашите имена на лично съобщение
В понеделник, 23 април, чрез теглене в редакцията на новинарския портал TrafficNews.bg ще бъдат изтеглени трима победители в играта. Първият от тях ще спечели ваучер за пазаруване в МЕТРО на стойност 200 лева, а вторият и третият ще грабнат по един ваучер за безплатно пазаруване в МЕТРО на стойност от 100 лева.
*Лица под 18 години ще получат спечелените от тях награди в присъствието на техен законен представител - родител или настойник.
*Официалните правила на играта ще бъдат достъпни на официалната страница на играта във фейсбук - страницата Сготвих Днес, за периода 18.04.2018 година – 25.04.2018 година. Повече информация може да получите и на телефон 0700 10 248.
*Допълнително пояснение: Тримата победители ще бъдат обявявани в понеделник, 23 април след 19 часа във фейсбук страницата „Сготвих Днес” и в новинарския портал TrafficNews.bg
ОФИЦИАЛНА ПРОГРАМА:
20 Април 2018
11:00 ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ
ПАЛАТА № 2 / АРТ КЛАСОВЕ
12:00 Пицар на България за купата на bg pizza school и Делита трейд
11:00 - 14:00 Сладкар на България за купата на метро И РОБУСТА – Първи кръг 180 мин.
ПАЛАТА № 2 / СЪСТЕЗАТЕЛНИ БОКСОВЕ
08:00 - 10:00 млад готвач на България – първи тур 120 мин.
10:15 - 12:15 млад готвач на България – втори тур 120 мин.
12:30 - 14:30 готвач на България – първи тур 120 мин.
14:45 - 17:15 млад хлебар – сладкар на България - финал 150 мин.
17:30 - 19:30 готвач на България – втори тур 120 мин.
16:00-18:00 Категория паста за купата на делита трейд и surgital – индивидуално 45 мин.
16:00 -18:00 Категория телешко за купата на ростар бг – индивидуално 45 мин.
ПАЛАТА № 2 / презентации
12:45 МЕТРО ЗОНА – презентация – тема въведение в китайската кухня лектор: Ян Синг от Хонк Конг
15:00 МЕТРО ЗОНА – тема пица лектор: Галин Захариев, носител на 2 втори места в нкк 2016 г в категория "Пица класик и акробатика"
21 Април 2018
ПАЛАТА № 2 / АРТ КЛАСОВЕ
12:00 Пицар на България за купата на bg pizza school и Делита трейд
11:00 - 13:00 Сладкар на България за купата на метро & робуста - втори кръг 120 мин.
14:30 - 14:45 Сладкар на България за купата на метро & робуста - трети кръг 15 мин.
ПАЛАТА № 2 / СЪСТЕЗАТЕЛНИ БОКСОВЕ
08:00 - 10:00 метро Кулинарен отбор на България – първи тур 120 мин.
10:15 - 11:35 млад готвач на България – финал, 10 участника 20 мин. 60 мин.
11:50 - 13:05 готвач на България – финал 15 мин. 60 мин.
13:15 - 15:00 Метро Кулинарен отбор на България – финал 15 мин. 90 мин.
ПАЛАТА № 2 / презентации
11:00 метро зона – лектор: Жоро Бойковски тема модерна българска кухня, миналото среща бъдещето
12:00 зона робуста– презентация кикоман лектор: Шеф Петър Николов
13:30 метро зона – лектори: Ради Стамболов, Боби Екзархов – тема сладкарски трансформации 2018
Награждаване
15:40
млад готвач на България
пицар на България за купата на bg pizza school и Делита трейд
метро филетиране на риба
Категория паста за купата на делита трейд и surgital
Категория телешко за купата на ростар бг
Сладкар на България за купата на метро и робуста
Готвач на България
Метро Кулинарен отбор на България