Над 200 незаконни постройки са били премахнати тази година в район "Източен". Тежка техника влезе няколко пъти през последните месеци в ромския квартал "Столипиново", където броят на незаконните къщи и търговски обекти е най-голям. Сред "атакуваните" домове и магазини бяха дузина постройки на улиците "Вратцата", "Батак" и "Храбрец". По-рано тази година багери се подвизаваха по улиците "Крайречна",  „Бъдерица“, "Крайна", както и на други локации из най-голямото гето на Балканите.

Доколко обаче мащабните акции успяват да променят нагласите на местните жители и създава ли се нов ред в района - попитахме кмета на "Източен" Николай Чунчуков. 

Голям процент съборените тази година обекти са били търговски. Никой от тях не е бил снабден вода и електроенергия, коментира кметът. Според него действията по премахване по подобни постройки вече са дали голям резултат, а местните вече са получили ясен сигнал, че повече няма да бъдат поставяни обекти без разрешение. 

"Това, което ми направи впечатление към края на тази година, е, че при съставяне на констативни протоколи местните вече не чакат ние да отидем и да демонтираме постройките, а го правят сами. Вече има ред, дисциплина и самосъзнание, за разлика от преди няколко години, когато стартирахме една по-масивна акция", заяви Чунчуков. 

Паралелно с премахвенето на незаконни постройки се оформят и зони за разполагане на временни преместваеми съоръжения, където търговците да могат да извършват дейността си. Поставянето на такива постройки се извършва съгласно изготвени проекти. 

"Някои от жилищните постройки се намираха в междублокови пространства, които пък бяха оградени от търговски обекти. Оказа се, че хората, които са решили да построят въпросните сгради, вече са имали апартаменти в близост, просто да били решили да се разширят. На определени места нямаше възможност да влезе пожарна, или пък линейка, в случай, че това се наложи", разказва районният кмет.

Акциите срещу незаконните сгради ще продължат и догодина, тъй като броят им никак не е малък. Междувременно от администрацията поддържат зоните, които вече са свободни откъм такива постройки. Според Чунчуков на такива места е значително по-лесно да се упражнява визуален контрол и бързо може да се реагира в случай, че се появи незаконна постройка. 

В началото на тази година стартира и масова акция за събиране на задължения от нередовни наематели. Припомняме, че в първите дни от 2018 година ОП "Жилфонд" потърси съдействие от кметството, след като стана ясно, че ползвателите на общински жилища масово не плащат наемите си. Натрупалите се задължения към края на 2017 година бяха в размер над 200 000 лв. 

От администрацията реагираха с изпращане на уведомителни писма, а в последствие и заповеди за прекратяване на наеми. Сериозно задлъжнелите са сключили договори за разсрочени плащания с общинското предприятие. Други са се издължили на 100 процента, разказва кметът. 

"През тази година имаме успех, тъй като за наемателите на тези жилища става ясно, че това да не се плащат наеми, вода и ток трябва да остане в историята. Работим в тази насока - събиране на наемите, които дълги години не са плащани, като ще продължим и догодина. Именно това е начинът - с напомняне, изпращане на писма и прекратяване на договори. След като наемателите не са се явили, за да склчат договори за разсрочено плащане, това означава, че нямат намерение да плащат, съответно нямат нужда от тази жилища.

Наемите им са ниски - между 20 и 50 лв. Ако бяха по 200 - 300 лв., човек може да се замисли, че нямат възможност, но при наем 20 лв. е нормално ако един месец нямат възможност, то поне на следващия да започнат да плащат", убеден е Чунчуков. По думите му до прекратяване на договор се стига само след многократно уведомяване, без ответна реакция. 

Информирани ли са жителите на "Източен" какво предстои през 2019-а година, какви инфраструктурни проекти ще бъдат реализирани в района, може ли да има интеграция без образование и ще има ли развитие по проекта за Втори градски център - отговорите на тези и много други въпроси очаквайте в интервюто ни с Николай Чунчуков.