Ще направи ли Слави Трифонов партия? Този въпрос отново заля общественото пространство, след като досега два пъти шоуменът разочарова своите поддръжници. Голямото чакане за влизането на Трифонов в политиката започна още от обявяването на инициативата му за референдума, премина през протестите на водещия и стигна до момента, в който той обяви края на 19-годишната си телевизионна кариера.

Вече повече от две години шоуто на Слави е преди всичко трибуна за изразяване на политическа позиция. Политиката се прокрадваше между кастингите за таланти, певци и актьорските вечери, но винаги я имаше. Независимо дали е било за избирателната система, работата на правителството, разхищаването на общински или държавни средства.  

Въпреки че многократно Трифонов и сценаристите му обявяваха, че те изразяват гражданската си позиция, самият факт, че той се опита да промени цялата политическа система,  превърнаха от шоумена в политик.

“От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда. Не се чувстваме на място”, обясни Трифонов в гергьовденското шоу.  Неоспоримо е и, че медийната среда не възприемаше от много време Слави Трифонов като част от нея.

Последното потвърждение за това бе гостуването на Бойко Борисов в шоуто. Хората очакваха битка между политически лидери, макар да останаха разочаровани.

След две години битки със системата, Слави Трифонов най-после осъзна, че той не може да се бори отвън с нея. Въпреки че говореше постоянно от името на 2,5 млн. българи, които се включиха в референдума, той не успя да генерира достатъчно гражданска енергия, за да промени системата.  Провалът на Трифонов бе предначертан, предвид начина, по който се опитваше да режисира нещата. Хората, които застанаха зад него търсиха водач, а той не пожела да влезе в тази роля, поне тогава…

Всяка политическа система се пази от подривни външни елементи. Независимо колко е поляризирана тя, всички нейни страни възприемат антисистемните движения по един и същи начин. Трифонов се провали в опитите си за промяна на системата отвън, и не защото в обществото има трайна  регулираща връзка между граждани и властимащи, а защото влезе в играта на системата без да е част от нея.

Първият структурен елемент на политическата система е  организацията, която образува ядрото на политическия процес. Единственият логичен ход на Трифонов, за да материализира цялата подкрепа и рейтинг, който притежава, е да създаде политическо движение без значение от формата му.

Използването на символи в политиката е задължителен елемент за всяка организация в нея. Чрез тях се отправят основните послания към обществото. Неслучайно повече от месец в Шоуто на Слави вървеше  реклама, която гласеше „Очаквайте Гергьовден” върху черен фон. Изборът на дата носеше ясно послание.  Тогава освен Деня на храбростта, се почита и делото на Георги Победоносец, който пробожда с копие ламята, тровила с дъха си хората от град Вирит.

Големият въпрос е дали Трифонов ще намери храбростта в себе си, за да се опита да довърши това, което започна. От референдума насам Слави направи твърде много крачки назад , когато трябваше да върви напред. Дали те са били за засилка, предстои да видим. 

Интересен е и въпросът дали, ако Трифонов влезе в презираната от него система, няма да остане част от нея. Не е невъзможно тогава той и екипът му да се почувстват на мястото си…