„Ще реши ли евровотът, кой ще е новият кмет на Пловдив, или да очакваме ли пак Тотев срещу Славчо?” – този материал бе публикуван в TrafficNews, непосредствено преди изборите на 26 май. Прогнозите, че ГЕРБ ще победи БСП в Пловдив с разлика, която е по-голяма от средната за страната, се сбъднаха. Това се отнася и за резултатът на НФСБ и Валери Симеонов, които не успяха да хванат и 900 гласа под тепетата, а самият Славчо Атанасов получи точно 91 преференции. Както неведнъж бе изтъкнато, тези гласове почти нямат отношение към местния вот, където лицата и нагласите на избирателите са съвсем различни. Не бива да се забравя, че и избирателната активност на евроизборите бе изключително ниска, а по-традиция на местния вот ходят най-много избиратели до урните.

Ще реши ли евровотът кой ще е новият кмет на Пловдив, или да очакваме ли пак Тотев срещу Славчо?ГЕРБ се цели в двоен резултат срещу БСП под тепетата, но ще е достатъчен ли той за кмета за трети мандат

Няколко обстоятелства по време на изборите, както и след тях, обаче разместиха сериозно картите и към днешна дата балотаж Иван Тотев – Славчо Атанасов не изглежда толкова сигурен.

От една страна – двамата са възприемани като отрицание един на друг. С други думи съперничеството между двамата, което трае от 10 години, прави естествено противопоставянето им -  при кандидат-кмет Тотев от ГЕРБ, хората смятат за алтернатива Славчо Атанасов и обратното.  Какво ще се случи обаче, ако един от двамата не е кандидат за кмет? Дали тогава и двамата биха получили същата подкрепа и/или протестен вот? Това са въпроси с отворени отговори, особено когато картите не са раздадени.

Кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ?

Убедителната победа на ГЕРБ в Пловдив бе помрачена от две  събития, за които все още местният лидер и кмет на града Иван Тотев не е коментирал – арестът на районния кмет Ральо Ралев и невижданите наводнения.

Точно седмица мина от ареста и скандалните разкрития около имотното състояние на Ралев. Коментар от ръководителя на екипа, управляващ Пловдив, обаче няма. По време на самите наводнения, градоначалникът също го нямаше. След като се появи във вторник, Тотев започна да изпраща ежедневно прессъобщения от всички възможни инспекции, на които е бил. Интересната част е, че обикновено този тип събития, той ги прави в присъствието на журналисти. Тази седмица обаче на нито едно от събитията не бе оповестено публично, като изводите всеки може да си направи сам.

Едва ли кандидатурата на ГЕРБ ще бъде ясна по-рано от месец август, но със сигурност доста от нещата ще се разберат на 7 юли. Тогава е насрочен конгресът на партията, като на нея ще бъде освободен Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ. Бойко Борисов със сигурност ще използва трибуната и да нахока, и да мотивира своите съратници. Не бива да се забравя, че съдебната сага с Ральо Ралев тепърва започва, като дотогава може да излязат още любопитни подробности.

Областният управител Здравко Димитров никога не е криел амбициите си да седне на кметското място. Поведението и публичните му изяви през последните седмици затвърждават, че той не би се дръпнал от подобна възможност.  Махането на Цветанов от ГЕРБ също не е без значение, а за никого не е тайна, че Зико е близък до Борисов. Посещенията на премиера под тепетата пък затвърдиха това. Ако се стигне до кандидатура на Здравко Димитров в Пловдив, то може да се очаква и сериозно разместване в структурата на ГЕРБ под тепетата. Това са решения, които обаче няма да бъдат взети преди конгреса на формацията. 

В централата на ГЕРБ под тепетата се говори, че съществува и трети компромисен вариант в лицето на кмета на „Централен” Георги Стаменов. Неговата евентуална кандидатура вече е била сондирана от София и се отчитат резултатите от проучванията.

Патриотичните игри

По всичко изглежда, че е въпрос на време е коалицията „Обединени патриоти” да отиде в историята. Процесът тече повече от година, като той намери своя апогей на евроизборите. Всъщност НФСБ и ВМРО не са едно цяло в Пловдив почти от началото на мандата. Двете формации показваха много повече различия, отколкото единомислие. Вариантът двете патриотични партии да излязат с обща кандидатура под тепетата към момента не е особено голяма.

Това, което не може да се отрече, че ВМРО успяха да извоюват правото си да бъдат наречени първа патриотична политическа сила. Те вдигнаха в пъти електоралната си тежест. Макар досега хората на Каракачанов да бяха обвинявани, че са с формацията с най-малка подкрепа  с най-много претенции от коалиционните партньори, реалностите вече не са такива.

Фигурата на Ангел Джамбазки успя да изстреля ВМРО до неочаквано висок резултат, като „войводите” взеха дори два мандата в Европарламента. В Пловдив те изкара 11,30 %, докато резултатите на Атака и НФСБ бяха около процент.

Ако процесите в „Обединени патриоти” продължат в същия темп, то е логично да се обърне сериозно внимание на евентуалната кандидатура на ВМРО за кмет на Пловдив. Към днешна дата това безспорно е фигурата на Борислав Инчев. Кметът на „Южен” вече натрупа опит като управленец, а освен това рейтингът му сред хората продължава да е висок.

Повече от ясно е, че Славчо Атанасов също ще бъда кандидат-кмет на Пловдив от НФСБ, въпросът е дали този път Инчев няма да бъде припознат като алтернативата на ГЕРБ и да обере протестния вот. Неизвестните около кандидатурата на БСП и електоралната тежест на Дани Каназирева също не са без значение.

Към днешна дата вариантите са два – или вятърът на промяната ще  се усети в Пловдив, или отново ще сме свидетели на трети мач между Иван Тотев и Славчо Атанасов.