Явно било, че почти половината пълнолетни българи имали проблеми с правилото за пълния и краткия член. Това е един от изводите на изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в навечерието на 24 май. Оказа се обаче, че Министерството на образованието и науката е в онази половина от българите, дето не са много наясно къде се пише пълен и къде - кратък член...

Вчера служителите от ведомството сътвориха доста смешен гаф, и то точно на тема "пълен и кратък член". Сайтът на МОН излезе с предварителна информация относно датата и часа на провеждането на матурите по български език и литература. 

"Изпита ще може да започне на 21.05.2018 10.00", е съобщението на просветното ведомство. Ако се заровим по-дълбочко, можем да се заядем за поне 4 граматически и пунктуационни грешки в това иначе толкова кратко изречение. Ама нейсе! Да се съсредоточим само върху члена - естествено, че трябва да е пълен: изпитЪТ, защото въпросният изпит в случая се явява подлог в изречението.

Такива ми ти работи... Иначе - да им е честит на всички в Министерството на образованието и науката ДенЯТ на българската просвета и култура и на славянската писменост!