„Готови сме за избори, очакваме по-добър резултат”, заяви Корнелия Нинова, след като върна мандата  на президента Румен Радев. Макар лидерът на социалистите често да се опитва да излъчва увереност, това бе от изказванията й, които не бяха подплатени с нея.

Преди месец социалистите допуснаха един от най-големите си изборни погроми, а само хаосът в парламента и политическата среда, успяха да изместят бързо фокуса от полуразпадналите се структури на БСП.

Втълпяването на фразата, че БСП е колективна партия, с колективно ръководство и се взимат колективни решения, бе изиграна според доктрината на Гьобелс за 11-те принципа на политическата пропаганда. Именно – нещата да се опростяват, да се оркестрират и постоянно повтарят. Всички действия на Нинова преди и след вота сочиха, че решенията се взимат еднолично, а Националният съвет на партията е просто неин гумен печат.  

Един месец след редовните избори и два месеца преди предсрочния вот основни организации на БСП са в полуспящо положение, а всичко говори, че те не са мотивирани да отворят очи и да работят за Нинова на изборите. Такъв е класическият пример с градската организация на БСП в Пловдив.

Вече пети месец тя стои с временен председател на Градския съвет, а  личи, че социалистите под тепетата съвсем не виждат смисъл да започнат каквато и да е организация за конференция за избор на лидер.

Георги Гергов бе изключен в началото на годината, като той продължава да обжалва решението, тъй като според него е противоуставно. Мотивът му е, че Националния съвет на БСП не може да го изключи, понеже 20 дни преди това той си е подал оставката.

До момента от контролните комисии на БСП, които трябва да се произнесат за изключването на Гергов, дори не са провеждали събрание, пък камо ли да гледат точката за това. Най-вероятно пловдивският бизнесмен ще атакува решението в съда, което може да отнеме години. В този смисъл градските социалисти, които свалиха политическото си доверие от Корнелия Нинова, едва ли ще насрочат конференция за избор на председател на партията.  По-интересният въпрос е дали градската структура ще тръгне към процедура за избор на кандидати за народни представили и съставянето на листа за Пловдив.

На последните избори Нинова еднолично пренареди цялата листа, като изхвърли всички, избрани от легитимния орган на БСП в Пловдив. След това тя направи алтернативна организация, с алтернативна кампания, която бе извън устава и всякакви твърдения за легитимност според колективните органи.

В този смисъл няма да изненада, ако Градският съвет на БСП реши да си спести усилията да излъчи листа с кандидат-депутати, предвид събитията отпреди месец. Още повече, че това ще е ясен сигнал, че пловдивските социалисти са се разграничили от Нинова и тя ще отговаря еднолично за изборните резултати под тепетата, предвид едноличните й решения.

На вота през април БСП не успя да събере 20 000 гласа в Пловдив, което бе двойно по-нисък резултат, в сравнение с 2017 година.  Нещо повече социалистите в Пловдив бяха на трето място, само на 2000 гласа от четвъртата партия – Демократична България.

Предвид поведението на Нинова и приближените й в краткия живот на 45-ото Народно събрание, а и явното й желание да си прави каквото иска в Пловдив, то изпадането на БСП като четвърта политическа сила под тепетата е по-скоро неизбежно.