Когато през миналия декември списание „Тайм“ събра в колективен портрет участничките в кампанията за борба срещу сексуалното насилие и ги удостои с титлата „Човек на годината“, беше ясно, че протестната вълна ще залее и 2018 година.

Бяхме свикнали с квалификацията „сексуален скандал“. Тресяха се предимно горните политически етажи. Министри губеха постовете си. Още през далечната 1961 г. военният министър на Великобритания Джон Профумо подаде оставка след забежка с 19-годишната начинаеща манекенка Кристин Кийлър. На Бил Клинтън му се размина, въпреки че оплеска с интимни потайности Овалния кабинет. Италианците наричат почти добродушно Силвио Берлускони „стар развратник“, но той плати висока цена за други прегрешения. За Джон Кенеди се подочу след смъртта му, че бил квалифициран работник на сексуален конвейер – не могат да се преброят приключенията му. Според негов биограф нощта преди влизането в Белия дом прекарал в едно легло с две жени – Мерилин Монро и нейна приятелка, също холивудска актриса. Дали съпругата му Жаклин го е чакала да се прибере?

А ето, че кампанията „Аз също“, инициирана от американската актриса Алиса Милано, отправя препратки хилядолетия назад. В тъмницата на историята потъна свирепият патриархат, когато жената не е била нищо повече от вещ и мъжка прищявка. Римските легиони, тръгнали на война, са сподиряни от легиони жени. Поне западният свят вече не е изцяло мъжки, а след като с многолетни борби придобиха основополагащи ценности като право на собственост и вот, сега жените настояват за легален аборт и прекратяване на сексуалния тормоз.

Какво всъщност означава „сексуален тормоз“? Брюкселските канцеларии направиха опит за многословна дефиниция, която не включва изнасилването. То е брутално, тежко наказуемо престъпление. Затова пък изобилстват нисковолтови квалификации. Според стряскащи данни от Европейската агенция за основни права, 62 милиона жени от страни, членки на Европейския съюз, са били потърпевши на сексуално насилие. Няма данни за сексуално тормозени мъже, смята се, че това иначе рядко явление най-често се случва във Великобритания.

Не са застраховани жените, а и неколцина мъже от Европейския парламент. През 70-те години на миналия век американските феминистки въведоха понятието „джендър“, което произволно измести „пол“ от анкетните листи. Не, „джендър“ включва социалните превъплъщения на пола, а не неговото естество. В някои общества се появиха групи, които дават превес на социалната функция, вместо на естеството. В други общества „джендър“ се превърна в мръсна дума – по тази причина не бе ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жени и домашното насилие (известна като Истанбулската конвенция от 2011 г.). Както се вижда, тук домашното насилие е разграничено от други разновидности. И, разбира се, почти дублетните форми „сексуален тормоз-насилие“ получиха и политически коректен вариант – „неконвенционален секс“.

Не всички опити за възмездие са сполучливи. През 1991 г. афроамериканка, професор по право, възропта публично срещу избор на върховен съдия, който 10 години преди това си позволявал да тормози служебно-сексуално тогавашната си подопечна. Обвиненията не попречиха на избора. Изглежда, на политици и магистрати им се разминава по-лесно. Оказа се, че едър дивеч се отстрелва в развлекателната индустрия – резерват със сексуално горещ климат. Особено в светата обител Холивуд.

Сатанизиран бе холивудският продуцент Харви Уейнстейн, носител на 4 Оскара. В продължение на четвърт век – чак до 2015 г., посягал на поне 2 дузини жени, повечето от които филмови звезди. Последва скоропостижен развод, през 2017 г. бе изключен от Американската академия за филмово изкуство, а през 2018 г. бе застигнат от съдебни искове за десетки милиони долари. Това е сексуален пират, жертва на похотливия си темперамент. В началото на 2018 г. фондацията на изобличения актьор Кевин Спейси преустанови дейността си – почти по времето, когато звездни дами облякоха траурни одежди на церемонията при връчването на наградите „Златен глобус“. В разгара на лятото бе бламиран френският режисьор, сценарист, продуцент Люк Бесон.

Но защо сега? Нали лек срещу мигрена се търси в момента на кризата, а не години след нея. На такива въпроси участничките в кампанията „Аз също“ трудно намират отговори. Търпели са, за да не загубят работата или ролята си. Не са малко жените, при това много хубави, които срещу ролята на Клеопатра биха били по-сговорчиви и отзивчиви. И защо засегнатите се одързостиха хорово впоследствие, вместо солово на момента?

Сложно е, трябва да се гледа по-нагоре от височината на дамските токчета. Не трудно, невъзможно е да се постави общовалидна граница между служебни отношения и лично пространство. Интимните потайности са дует на 4 очи. Мъжете са всякакви: един се радва на жълти пари, друг на жълта ракия, очите на трети излъчват благонравен блясък при вида на изящно скулптиран женски силует. При другия пол е съвсем различно: силата на жената е в дадената й от Бога сексуална власт, заедно с нейната физическа слабост. Неотменно – по морал и по закон, е правото на жената да казва „Не!“ Не всички съумяват да го правят категорично. Срещу подмятания и одумвания, които дразнят жените във фирмените офиси, средство няма, макар че по дефиниция и това е сексуален тормоз. Тук регулатор е културното равнище на обществото и колегиалната общност. Патриархалната българка, чието върховно развлечение е мегданското хоро в неделя, философски е приела, че „щипанка риза не къса“. Затова пък вече непатриархалният българин смята домашното насилие за камерно-вътрешен конфликт, а разни просташки намеци вън от дома въобще не се нуждаят от превенция. Хайде, какво пък толкова…

Когато се говори за насилия от сексуалната гама, не бива да се забравя, че и велики мислители, и… затворници смятат педофилията за най-голямото престъпление, което може да извърши човек. Неслучайно попадналите зад решетки педофили се радват на санкционно отношение от съкилийниците си. А педофилията е еднополова.

През новата 2019 г. гръмотевичното ехо на кампанията „Аз също“ едва ли ще заглъхне. Като далечна перспектива това е неизбежно. Изследвания показват, че при мъжете от бялата раса има 50-процентов спад на качествените сперматозоиди. Китайците вече произведоха първите генномодифицирани бебета. Жените ще спят със секс-роботи, мъжете ще се радват на надуваеми кукли. При такава перспектива не е ли по-добре да приемаме с разбиране отношенията мъж - жена такива, каквито са днес. Няма мъже светци. Да припомним, че свети Августин още ненавършил 18 години вече е имал син от извънбрачна връзка и това не е единственото му прегрешение. Затова пък насочва богословието в посока „За Божия град“.

Без разсъбличащите сластни погледи на мъжете ще изчезнат и кавалерските жестове. А принудата никак не му приляга на мъжа, поне в западните пространства на света.

Визирайки споделения гняв в кампанията „Аз също“, Гуинет Полтроу малко прибързано заключава: „Този начин на третиране на жените свършва“. Дали? Нека да прозвучи и един мъжки глас – на актьора Шон Пен от септември 2018 година: „Всичко е прекалено черно и бяло“.

 А мярката е в нюансите.