„Всички документи - до заповед за избор на площадка, вече са готови. Известили сме всички, които попадат в 100-километровата зона. Всички са дали съгласие". Така коментира развитието на проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ бившият директор на централата и настоящ председател на енергийната комисия в НС Валентин Николов. По думите му геодезическото проучване и екологичната оцента на проекта също са факт. Всички дейности до момента са стрували сравнително малко пари - около 2 милиона лева, посочи той в предаването "Лице в лица по БТВ. 

За седми блок се заговаря през 2011 година, когато се разклаща възможността да се продължи АЕЦ „Белене“. Започва да се търси начин оборудването от нереализирания АЕЦ да се премести в новия блок.  „Уестинг хаус“ е избран за предпроектно проучване, като един от въпросите е дали това може да се случи. 

"След 30 години 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ излизат от експлоатация, до 2025 г. можем да си позволим държавна помощ на всичките 4000 мегавата капацитет на въглищните централи, но в един момент ще имаме 6000 мегавата липсващи мощности и трябва да започнем да мислим от сега с какво ще ги заместим. Предимството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ пред проекта „Белене“ е, че можем да го реализираме с наши средства – главен акционер да бъде самата централа. АЕЦ „Белене“ е хубав, но скъп за нас проект и в момента не можем да го реализираме“, отбеляза Валентин Николов.