Галина Конзова е треньор и основател на Центъра за обучение на кучета "Дея" в Съединение. Работяипо методика, съобразена със световните тенденции в обучението на кучета. Използва принципа на мотивацията-стимулира кучето за работа на базата на вродените му инстинкти-хранителен и инстинкт за игра. Освен кучетата , които тренира в центъра, там дом намират много изоставени, болни или безпризорни кучета и котки. Работи с различни неправитествени организации , като настоява за радикални промени на законите третиращи отглеждането на животни и въвеждането на строги ограничения при размножаването им.  

- Бяха "ремонтирани" няколко закона касаещи отглеждането на домашни любимци. Но на този етап не сме видели резултати от тях. Защо?

 - Предполагам визирате Закона за защита на животните ЗЗЖ, който като цяло е добре замислен, но крайно неизпълним, не само поради липса на контролиращ орган, но и заради ниска гражданска отговорност. Не се подават сигнали в БАБХ не се сезира полиция и прокуратура.

 - Какви са наблюденията ви относно популациите на домашните и бездомните кучета?

 - Популацията на бездомните животни е голяма, въпреки голямата смъртност, но е резултат на свръхпопулацията на домашните животни. Тя от своя страна следствие отново на липсващ контрол от страна на институциите. Много от животните, които са на улицата са изхвърлени от стопаните си. 

 - Държавата има ли воля и ресурс да спре безразборното размножаване и незаконната търговия с животни?

 - Държавата не упражнява контрол, съответно няма воля. Какво е нужно?- Национална програма, включваща кастрации във всички населени места и регистрация на животните. Държавата не прави разлика между селектирано развъждане и фермаджийски бизнес. Достатъчно е да се регистрира животновъден обект, за да могат да бъдат продавани животни на конвейр , а това няма общо със селектираното киноложко хоби развъждане.

  -Какви са рисковете, които крие купуването на животни от зоомагазини, домашно развъждани или нелицензирани развъдници?

 - Рисковете от закупуване на животни от зоомагазин освен материални, са и морални. Тези животни идват от ферми, в които има стотици кучета. Често са болни, с поведенчески проблеми/ генетични и придобити/. Купувайки по този начин куче, подкрепя търговия с животи и обрича нови същества на страдание и дори смърт.

 - Много хора вземат домашен любимец без предварителна подготовка и информация и се сблъскват с грижи, за които не са готови. Какво бихте посъветвали хората, които смятат, че искат да си вземат куче.

 - Бих посъветвала хората, които обмислят да си вземат куче, първо да преценят те самите колко отговорни и отдадени биха били. Да съобразят породните изисквания с начина и ритъма си на живот, а да не избират куче само защото е красиво. Това включва и осиновяването на безпородни кученца. Предварително да се запознаят с характера и темперамента му, за да преценят дали са подходящите осиновители.

 - Увеличават ли се желаещите да осиновят бездомно куче или все още предпочитат породистите?

- Хората, които осиновяват стават все повече, но все още има нужда от промяна на нагласата на хората.

 - Променя ли се нагласата на хората към социализирането на домашните любимци? Вече има таксита, в които можеш да се возиш с куче, а има и заведения които са dog friendly. Приближаваме ли се към Европа в това отношение?

 - Социализирането на кучето в градска среда е задължително. Има промяна в отношението на хората, но сме далеч от Европа.

 - Все по-често големи международни, а и български брандове включват кучета в рекламите си. Как си обяснявате това?

 - Включването на кучетата в рекламите не е случайно. Кучетата все повече имат роля на домашни любимци като членове на семействата си.