Броят се пръсти бюлетините, пуснати към този час в урните на Френската езикова гимназия в Пловдив. Коридорите на училището обаче не са празни, а още в 7 часа сутринта в двора са започнали да идват първите избиратели.

На този фон изборният ден започна спокойно във всички избирателни комисии, без докладвани проблеми с машините.

Без проблеми започна изборният ден в Пловдив

Това обикновено са работещите хора, които преди смяна идват да гласуват. Останалите избирател все още спят. Но аз очакват при тези избори активността да бъде още по-ниска“, прогнозира зам.-председателят на 002 секция Александър. По думите му с всеки изминало явяване на избора, българинът се отказва от правото си.

Не така обаче смята Ива, първата гласувала на машина в секцията си. Тя е категорична, че е дълг на всеки гражданин е да упражнява правото си на вот, ако искаме да постигнем стабилно управление. Допълни, че откакто е въведено машинното гласуване, винаги избира него – „защото това е бъдещето“.

С усмивка и по протокол върви работата в 5 СИК, каза председателят ѝ Дима, която очаква един нормален работен ден.

Подобна е картината и в училище „Никола Вапцаров“, където обаче към този час избирателите са по-активни. "Учудващо , но още в първите часове са гласували 20 човека. Към момента отчитаме 3% избирателната активност, което е не е никак малко", заявиха членове на една от комисиите.