Още в първия ден на кампанията от МВР отчетоха и първите задържани за престъпления, свързани с предстоящия вот. Арестувани са двама души, а до момента са постъпили три сигнала и са образувани три досъдебни производства. От днес започва специализирана полицейска операция на територията на цялата страна, която ще приключи в края на изборния ден.

Не само добре познатите търговци на гласове ще попаднат този път във фокуса на полицията. Ще се търсят и нови. В полезрението са и финансови институции за бързи кредити. Ще се разследва дали има такива, замесени в престъпни схеми с вота.

"Всеки един детайл от информацията, която постъпва за тези финансови институции ще бъде проверявана. Затова са и колегите от ДАНС, които имат също възможности да проследяват движението на парични потоци", обясни вътрешният министър Атанас Илков.

Честни и прозрачни избори. Тази основна задача на МВР открои служебният вътрешен министър. Не само по време на кампанията ще има акция с командировани служители, но и в деня на вота в цялата страна ще бъдат изпратени и мобилни екипи с опитни професионалисти.

"Там, където имаме съмнения за някакви зависимости и недостатъчна подготвеност и компетентност, служителите от Националната полиция, които са с повече опит и нямат обвързаност, ще извършват едни изключително изпълнени с обем от действия проверки, които ще бъдат безпристрастни", каза още Атанас Илков.

Изборите бяха сред основните теми и на днешното правителствено заседание. Служебният премиер обърна внимание на подготовката за вота в Истанбул, откъдето вчера е бил на посещение в генералното консулство.

"По мнение и на колегите в Истанбул тези избори ще са още по-тежки по разбираеми причини, защо точно секциите в Турция ще са особено напрегнати и дадоха идеи как може да се подобри. Според мен там трябва да се насочи особено внимание в тези райони и да вземем мерки за там. Дадоха своите предложения, ние ще ги предоставим на ЦИК", коментира служебният премиер Димитър Главчев.

От днес работи денонощна телефонна линия към МВР, на която ще бъдат приемани сигнали за нарушения или евентуални престъпления. Всички сигнали ще бъдат вкарвани в специална информационна система, където ще се проследява цялата работа по тях.