Изборите за 51-вото Народно събрание в България започнаха в почти всички секции извън страната. За да гласуват сънародниците ни в чужбина са разкрити общо 719 секции в 57 държави. Най-много секции ще бъдат разкрити в Турция – 168, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 112, Германия – 66, Испания – 64, САЩ – 53, Италия – 27, Нидерландия -25, Гърция – 23,  Франция – 17,  Австрия и Белгия по 16, Канада – 15 секции. Повечето ще гласуват на хартия, докато машинно гласуване ще се проведе в 157 секции.

Заради часовата разлика първи вота си дадоха българите в Окланд, Нова Зеландия. Там изборната секция отвори днес в 21:00 часа българско време снощи. Последни ще затворят изборните секции по Западното крайбрежие на САЩ и Канада, където изборният ден се очаква да приключи в 5:00 часа българско време в понеделник.

В Турция гласоподавателите са концентрирани в един от кварталите в Истанбул, където живеят много изселници. Към момента те са избрали да гласуват на машина. В турския град Бурса вече са се извили опашки от желаещи да упражнят правото си на глас. Високата активност идва, след като кметът на четвъртия по големина град в Турция Мустафа Бозбей открито агитира за една от партиите участнички на изборите в България, пише бТВ. Той призова и за висока активност, като помоли всеки жител на Бурса, който има и български паспорт, да гласува.

Австралия също е една от първите държави, в които избирателните секции работят вече от часове. В Япония пък българите гласуват в секцията, открита в столицата Токио в посолството на България. Гласуването се случва само на хартия, а в СИК има 5 члена. Любопитното е, че японците също гласуват на парламентарни избори днес. Изборните секции в далекоизточната страна отвориха врати, а битката на вота се очаква да бъде една от най-оспорваните от години.

27 са избирателните секции в Италия. В столицата Рим има две, а в Милано – три, но в нито една няма машини. Общо около 300 човека са подали декларации за гласуване. На последните избори са гласували малко над 4000 наши сънародници в Италия.

В Сингапур представителство на България няма. Българите, които искат да упражнят правото си на глас могат да го направят в посолството ни в Джакарта, Република Индонезия.

Последни на парламентарните избори ще гласуват нашите сънародници в Канада и Съединените щати. Изборният ден отвъд океана започва в 14 часа българско време на Източното крайбрежие на САЩ - в Ню Йорк, Вашингтон, в щатите Флорида и Джорджия. 3 часа по-късно ще се гласува в щатите Калифорния, Вашингтон и Невада. Общо в САЩ са разкрити 53 избирателни секции.

В Канада ще могат да гласуват в 14 секции. На повечето места ще се гласува с хартиени бюлетини, макар че има и доста секции, в които ще може да се гласува с машина.