От ВМРО не признават резултатите от изборния ден в Турция и настояват те да не бъдат включени в общото броене на бюлетините. Това заяви Ангел Джамбазки по време на пресконференция на партията.

„Смятаме, че са направени десетки нарушения, които са основание да бъде касиран избори. Най-честите нарушения са агитация по време на изборния ден, говорене на език различен от българския. Незаконно съобразно попълване на декларации, както и нарушаване на правилата за броене на гласовете“, коментира Джамбазки.

Той благодари на всички доброволци от партията, които са били в Турция, за да следят за тези нередности и благодарение на които са предотвратени много от тях.

Днес ще бъде внесено и искане до няколко институции за анулиране на вота в Турция.

Джамбазки подчерта, че ВМРО не цели с това искане да влезе в парламента, а е възможно да се пренаредят мандатите на депутатите.

„Единственото, което можем да постигнем е Демократична България да изпревари ДПС, въпреки че те са наши политически опоненти ние сме съгласни с това, защото това е една българска партия“, каза още той.

Той определи като „не лош“ резултатът от изборите.

„Резултатите са такива каквито са и ние признаваме изборния резултат. Не е на въпрос на живот и смърт да бъдем част от народното събрание. Имало е време в което не сме, ротацията е напълно нормална и логична. Ако гледаме само от гледна точка на партията ние би трябвало да искаме реванш веднага, но това е много тясно партиен интерес. Интересът на българските граждани изисква да има стабилно и ползотворно управление, затова приветстваме тези, които са представени в народното събрание, да постигнат коалиция. Това би било разумно и полезно, всичко останало би било във вреда на българските граждани“, коментира Джамбазки.