„Продължаваме промяната“ заложи на публични преговори, за да не бъде изнудвана. Това заяви пред БТВ лидерът на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев. 

Той даде пример, че лидерите на ПП – Асен Василев и Кирил Петков бяха снимани пред централата на БСП в късните часове, което им е донесло негативи.   

По думите му българските граждани иска да видят правителство до Коледа. Според него търпението на хората и на предела и затова преговарящите за коалиция няма да злоупотребят с него.

„Няма универсална рецепта. Например, в Германия преговарящите от страна на социал-демократите – за близо 2 месеца нито веднъж не допуснаха изпускане на конфиденциална информация, а преговорите се водеха при закрити врати. Партиите информираха обществеността. В България подходът е различен – за публичност, което е логично след толкова години еднолично управление“, добави Станишев. 

Лидерът на ПЕС посочи, че ПП се опитват да създадат положителна атмосфера, като партиите в коалицията са победители и един екип. 

„ИТН, ДБ и БСП са загубили гласове. Не малка част от тях отиват в ПП – това ще създава проблеми по време на преговорите. Притеснен съм от подхода на БСП – според мен основната им задача е да спаси Корнелия Нинова и нейния екип, вкарвайки БСП в управлението. И на Конгреса през януари да се каже: „Какво искате, нали ви вкарах във властта“, посочи Станишев.

Политикът прогнозира, че влизането в управлението от ниска позиция, крие рискове: „Не виждам ясен политически и управленски мандат да е даден на управлението – само няколко параметъра, които са дадени като червени линии. Ръководството на БСП няма намерение да променя политическата линия и се състезава на националистическия терен“. 

Станишев посочи, че няма реални социални предложения от страна на БСП в преговорите за коалиция. Относно трагичния инцидент край Боснек, станал на трасе, открито от него през 2007 г., Станишев заяви:

„Магистралата е много напреднала от тогава и аз не знам кои са тези участъци, които нямат АКТ 16. През последните 10 г. станахме държава на ръчно управление от премиера Борисов. Всяка институция трябва да си върши работата и да си нови отговорност“.