„Заповедта на здравния министър е дискриминация, която разграничава по още една линия българския народ“. С тези думи кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков коментира от Пловдив нововъведените мерки срещу COVID-19, което изискват „зелен“ сертификат за посещаване на всички дейности на закрито.

Ректорът на Софийски университет пристига в града под тепетата, придружен от Невяна Митева, която застава до него като вицепрезидент в предстоящите избори за държавен глава. Двамата проведоха среща с пловдивчани и представители на политическа партия ГЕРБ, която ги подкрепи в президентската им кандидатура.

„Новата заповед е напълно навременна и адекватна, но за някоя друга държава. При нас, когато ваксинираните не са 70 на сто , 20-25% е очевидно, че не бива да има такава заповед“, с тези думи проф. Герджиков призова служебният здравен министър за отмени своята заповед.

Той призова опонента си Радев да възобнови дейността на националния оперативен щаб, който да овладее кризата.

„Ако не допускаме лекарите, които не са ваксинирани по медицински причини, но и не са прекарали вируса – това значи, че ще останем без лекари.

Според двойката всичките им послания съвпадат с дневния ред на хората.

„Дневния ред на хората са качествено образование, достъпно здравеопазване, доходи и цени, социални политики. Не може и по тях политиците да се разделят. Ние говорим за ясна външна политическа ориентация, а именно Евроатлантическата, говорим за върховенство на правото, говорим за това, че искаме да постигнем икономика на знанието чрез образование, наука и иновации“, заяви пред журналисти проф. Герджиков.

Според кандидат-президентската двойка интересът на България трябва да се отстоява и в Зелената сделка.

„Пловдив ми е много на сърце и ни се иска да възвърнем духовността такава, каквато пловдивчани я искат. Трябва да говорим и работим заедно всички“, заяви Невяна Митева.