Една от изненадите в листата на ГЕРБ – Пловдив град бе поставянето на дългогодишния лидер на МГЕРБ Пенчо Малинов на четвъртото място. Той се нареди след Бойко Борисов, Иван Тотев и Радомир Чолаков, като има реален шанс да спечели мандат в следващия парламент. Малинов е на 34 години, семеен с две деца. Има бакалавърска степен по "Туризъм", а след това магистратура - "Финансов мениджмънт".  В момент е докторант в катедра „Мениджмънт” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов. Работил е в държавната администрация, като е бил и два мандата общински съветник. В момента е мениджър в сферата на търговията и международните продажби в голяма пловдивска компания.

-Г-н Малинов, за мнозина изненадващо попаднахте на избираемо място в листата на ГЕРБ за предстоящия вот. Как приехте Вие мястото си в листата и какво означава това за вас?

- Попадането на все повече млади хора в листите, показва визията на ПП ГЕРБ, че развива своите кадри. Аз съм започнал в ГЕРБ като член още от 2008 година, когато бях съвсем млад и до ден-днешен съм част от организацията. За тези години успях да надградя себе си, да премина множество обучения у нас и чужбина, като обменихме опит с различни формати и организации, които спомогнаха за развитието ми.

13 години съм в ГЕРБ, което показва на нашите колеги -  младежите, че в партията има надграждане и развитие. Ние следим развитието на нашите кадри и им помагаме – не само в чисто професионален, но в личностен план. 

През годините, както аз, така и моите колеги, се развивахме непрекъснато. Два мандата бях и общински съветник, като номинацията  ми е един процес на развитие, като го оценявам като  жест и гласуване на доверие, да представлявам Пловдив в 46-ото Народно събрание, ако бъда избран.

-През последните месеци виждаме все по-често младите лица на ГЕРБ да взимат централна роля, като се забелязват и много от тях на предните редици в листите. Какво различно могат да донесат те на партията, а след това и на важни позиции в държавата?

- Виждаме една промяна в листите, виждаме млади хора, нови лица. Тук се съчетават енергията, ентусиазма и знанията. Тези млади хора са изключително подготвени и компетентни и с енергията съвместно с колегите от листата, ще надградят много.

- Вие сте бил председател на младежката организация на ГЕРБ в Пловдив дълго време, като буквално цяло едно поколение млади хора са минали през нея, какво се случва с тях в момента? На какви позиции работят, как са реализирали себе си?

- В младежката организация на ГЕРБ Пловдив сме сплотени и за тези години имаме младежи, които се развиха много в дадени области. Имаме хора с голям административен опит и продължават и работят в администрациите на високи постове. Имаме и такива, които избраха другия път, в частния сектор. Въпреки това редовно се събираме и обменяме опит. Особено важно е съчетанието на административния опит и този в частния сектор, защото постоянно обсъждаме идеи и дискутираме различни визии, споделят се мнения и коментари.

Не е вярно схващането, че хората се включват в политическа партия, само за да се реализират в някоя  публична служба. В ГЕРБ се залага на идеята и на каузата. Младежите ни са изключително интелигентни и ерудирани.

Виждаме както в ПП ГЕРБ, а и в други партии, много млади хора, които изразяват собствени позиции, мнения и виждания. Това е важно, тъй като тези хора след това ще бъдат на отговорни постове, от които ще зависи съдбата на България.

-Какво трябва да се направи за младите хора в страната, за да останат в България и да намерят своята реализация? Какви политики са заложили за тях в програмата на ГЕРБ?

- През тези години, в които управлява ГЕРБ, се направи много, като успяхме да върнем много от младите хора от чужбина. Пример ще дам и тук в Пловдив. С развитието на индустриалната зона, се поканиха много чужди компании, които търсят такива кадри.  Изследванията показват, че 60% от студентите  в чужбина имат нагласите да се върнат у нас.

 Виждаме, че все повече се изграждат индустриални зони и центрове, не само в Пловдив, но и в София, Варна и Бургас.

Политиките, към младите хора, са заложени във всеки един раздел от нашата програма. В нея целим да дадем възможност да стартират наравно, като подпомагаме тяхната дейност. Тук визирам дори още в ученическа и предучилищна възраст, да се осигури равен старт на децата, а освен него да се осигури професионална и социална среда.

Младите хора са приоритет на ГЕРБ. Успяхме да запазим над 300 хиляди работни места, благодарение на програмите. Над 41 хиляди семейства с деца получиха по 900 лева подпомагане.

Заложили сме една платформа, в която да се следи, в коя сфера има нужда от кадри и да се насочат усилията в съответното образование и сфера.

-Каква е оценката Ви за политическата ситуация в момента и какви рискове крие тя?

-В момента ситуацията е нагнетена и това, което забелязваме днес е хаос. Има несигурност дори за на-важното нещо – гласуването, а  изборите са под въпрос заради машинното гласуване. Трябва да се осигурят машините, да се сертифицират. Виждаме , че енергията се хвърля на други места.

В годините ГЕРБ се наложи като партия, която се вслушва в народа, гарантира спокойствието и може би това не се харесва на много хора. Неедин път сме се явявали на избори и сме били водеща политическа сила, вярвам, че отново ще ни бъде гласувано такова доверие.

-Защо ГЕРБ трябва отново да управлява?

-Ние сме дясна партия, като е видно развитието на държавата ни, през годините на управление на ГЕРБ. Брутният вътрешен продукт се завишава всяка година. Минималната и средната заплата се увеличават. Това ни е заложено и в програмата за в бъдеще. За да работи една държава, една система, ясно е че трябва и самият народ да е спокоен. Когато ГЕРБ не управляваше часовникът спря и се усети икономически и финансово.

-Има ли проекти, за които ще лобирате?

-Винаги ще защитаваме интересите на Пловдив. Ще залегна на младежката политика. Това ми е личната кауза и ще се концентрирам в тази насока. Ние сме заложили много на нашата програма и смятам, че ще има какво да дам като умения и способности.

На изборите на 11-ти юли коалиция ГЕРБ-СДС е с № 5 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!