- Проф. Христов, преди време, по време на лекция на въпрос „Защо не влезете в политиката?“, отговорът Ви беше следния: „Защото се уважавам малко повече от колкото трябва!“. Какво се промени оттогава?

- Няма угодия. Когато стоиш встрани от политиката, ти казват: „Ти много знаеш защо не влезе в политиката?“. Ако влезеш в политиката: „що влезе в политиката?“. Общо взето „Зайо, що си без шапка“. Истината е, че това са повърхностни заяждания, зад които не се крие сериозен фундамент. Друг е въпросът какъв е реалният коридор от възможности за една критична личност в сегашна България, 2021 година - мафиотизирана, корумпирана, примитивизирана, с инертно население, което е загубило вяра и никога не е решавало само проблемите си. До колкото една, две или 30 критично мислещи личности могат да променят тази ситуация? Ще ви отговоря така: Интелектуалецът трябва да бъде като онзи персонаж от Библията – аз съм гласът на викащия в пустинята.

- Според вас как би трябвало да изглежда и да се държи идеалния Български политик? Как виждате ролята и отговорността на един политик в Българското общество?

- Истинският отговорен обществен деец не е този, който се опитва да се хареса на тълпата. Той е този, който плува срещу течението на инертното общество. Това е този деец, не политик подчертавам, а обществен деец, който казва истината, така както я разбира. Заиграванията с широките народни маси продължават и народните маси не се научиха, че ги водят за носа по един и същ примитивен начин. Време е да се събудят.

- Защо избрахте БСП,  предвид разпадането на структурите ѝ и лошата ѝ слава. Не е тайна, че лидерката не се одобрява от много хора.

- Кого да избера, ГЕРБ ли? Как си представяте политиката, която в края на краищата е като войната. Както е казал Сталин - има логика на желанията има логика и на обстоятелствата. Нещата, които правите трябва да са в логиката и условията на сегашните обстоятелства. Защо избрах БСП ли? На този етап съм избрал БСП, подчертавам на този етап, тъй като тя, въпреки всичките ѝ кусури, се доближава най-много до реквизитите на политическа партия в истинския смисъл на тази дума. България няма политически партии. Другото са лидерски проекти, ефимерни проекти, мафиотски проекти, проекти, които са продукт на чужди политически и геополитически проекти или етнически проекти. Как си представяте моята ситуация? Аз съм в ситуацията на Адам, когато Господ създал Ева и казал Адам избери си жена. Самостоятелното явяване на избори е политическо самоубийство. На тези, които с укор ме питат защо не създам партия, ще кажа: Как мислите? Дали системните тежки проблеми на България, което е станала периферна страна по геополитически ред, изтласкана на място да бъде Африка в Европа, се решават със създаване на 368-мата нова партия? Дълбоко неразбиране на ситуацията, в която сме попаднали, издават такива въпроси.

- Проф. Христов, защо хората да гласуват за вас?

- Не за мен, за себе си гласувайте. Хванете живота си в собствените си ръце. Престанете да бъдете обект на собствения си живот. Направете едно, две, пет неща за собствения си живот. Но го направете, не говорете. И не, не гласувате за мен. Да ставам депутат е последната ми „детска мечта“. Гласувайте за когото желаете, станете политици, променете собствения си живот. Не чакайте пасивно някой да се грижи за вас. Никой няма интерес от вашето спасение, освен вие самите.

- Ако хората гласуват с номер 4, за вас ли гласуват? Много хора ви искат в политиката, но една птица-пролет прави ли?

- Естествено, знаете отговора. Ще го свържа в предния въпрос. Гласувайте за който искате, но мислете. Както казва един известен български социолог, обикновено денят за размисъл в България е денят веднага след изборите, а не денят преди изборите. Използвайте главата си по предназначение.

- Посочете една кауза, за която ще се борите като народен представител. Aко бъдете избран за депутат в следващия парламент, с какво бихте допринесли за подобряване живота на българския народ?

- Каузата, за която ще се боря, е в областта на образованието. Това е част от моя професионален път, но от друга страна, както беше казано една птичка пролет не прави. Как да подобря живота? Такъв процес изисква активно гражданско общество. Това ще стане тогава, когато мнозина бъдат не просто призвани, но мнозина ще участват в социалните промени. Със сеирджийка позиция ще имаме това блато, което имаме и в момента.

- Каква е вашата прогноза за бъдещето управление – парламент и изпълнителна власт. Ще излъчи ли новото Народно събрание управляваща коалиция и вариант ли са нови предсрочни парламентарни избори?

- Не съм врачка. По всяка вероятност още миналата година казах, че България е осъдена на италиански вариант. Това значи къси и нестабилни правителства, но така се сменя един авторитарен режим. Дали ще влезем в нов такъв зависи само от нас. Отчитайки нашата наивност, не изключвам никой сценарий, включително появата на нов авторитарен режим. Това ни е заложено дълбоко в социалната същност. Когато хората отчуждават своята свобода срещу сигурност, те не получават нито свобода, нито сигурност.

- Кои са най-важните законодателни промени, които трябва да предприеме следващото управление?

- Те са в няколко направления. Промяна на съдебната система в широкия смисъл на тази дума. Очевидно е, че досегашния модел води до криза. Той не е ефикасен. Ако някой си мисли, че с промяна на няколко закона ще промени функционирането на такава сложна система, очевидно не е наясно с естеството ѝ. Следва да бъде премахната голяма част от сковаващите всякаква инициатива на българите регулационни и разрешителни режими, които само на приказки предишни екипи и режими казваха, че ще премахнат, но не бяха премахнати. Държавата държи за гръкляна инициативите на нацията и по този начин контролира процесите за сметка на всички нас.

На трето място трябва да се има предвид, че големият проблем на днешното българско общество не е толкова в качеството на законите, а затова че никой не ги изпълнява. Масовото нагло, арогантно и пренебрежително отношение към правото в България е обща черта от горе до долу до последния човек на улицата. И златни да бяха законите, както е казал Хегел, законът не действа, човекът действа. В България има силна антилегалистка култура, която бива използвана на всички нива. Това е генерационен проблем, който още дълго ще стои.

На следващо място страната ни трябва да се върне към някакви базови цивилизационни стандарти. Твърде ниско слязохме по пътя на деградацията. Това минава през възстановяването на държавността, премахването на огромно количество паразитни държавни структури. Не знам дали знаете, но в България има 3-4% държавна собственост и още толкава общинска, а над 60% от БВП се преразпределя пряко или косвено през държавни и общински структури. Това е другото име на деспотизма, корупцията и клиентализма.

Няма нужда от огромно количество от държавните институции, могат да бъдат редуцирани, дейността им може да бъде дигитализиране. Само се говори за електронно правителство, но няма политически интерес да се въведе, защото огромна част хрантутници няма да обслужват дейността на всяка следваща политическа власт, независимо от нейната оцветеност. В страната трябва да бъде създаден субект на стратегическа промяна, който да извоюва в Европа и света съвършено друго място на България в международното разделение на труда и технологично разделение на труда. С тази примитивна икономика на смяна на мръсни чаршафи, произвеждаме само прислуга, трябва да извоюваме съвършено друго място. Това е алфата и омегата на спасението на страната.

Проблемът е системен и трябва да бъде решен системно в битка. Истината е, че страната има твърде много неприятели в чужбина, няма голяма геополитическа сила, която да има интерес България да промени сегашното си жалко състояние. От това ще разберем до колко сме народ и елит, ако успеем да извоюваме или поне да започнем тази битка. В противен случай неразвитостта ражда неразвитост и така ще изчезнем някъде в края на това столетие, ако така продължават деструктивните процеси. Това, което очертах, е трудна задача, колкото задачата за национално обединение. Гледайте на това, което ще се случи в неделя само като на първа стъпка. Ако ние желаем и сме изпълнени с тревога за бъдещето на нас и нашите деца, ако свързваме бъдещето си с тази страна, територия, това означава, че ние действително трябва да влезем в битка. Както е казал Наполеон, ако обстоятелствата са срещу нас, толкова по-лошо за обстоятелствата. Това означава да се изпълним със съвсем друг дух - с духа на победителите, защото Бог обича победителите!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!