Община Пловдив ще настоява за промяна на изискванията, свързани с преминаване през КПП-тата. Доскоро през пунктовете, работещите извън града показваха декларациите си, но от дни същите вече се събират от служителите на реда.

„Около 25-30 минути се  чака на КПП-тата. Когато се показваха само документите, ставаше бързо. Сега документите се събират на ръка от органите на реда. Това обаче създава риск, защото листите могат да са заразени. Ще обмислим дали да не се върне старото положение – само да се показват декларациите. В момента е нормална обстановката. За промените в пропусквателния режим дойде от София”, това съобщи кметът Здравко Димитров, който посети най-натоварените контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните артерии на Пловдив. Той е придружен от неговия заместник - Тодор Чонов  и директора на ОД МВР-Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

Той добави, че декларациите не са дезинфекцирани и съществува опасност за полицаите.

„Ще се обадя на премиера, за да настоявам да се върне стария режим – само да се показват декларациите”, каза още кметът.

От началото на седмицата има нови изисквания, всички декларации да бъдат събирани от полицаите.

„ На първа линия на КПП-тата са лекари и полицаи. Нашите служители имат 24-часово присъствие с оглед спазване на мерките. Община Пловдив прояви отговорност и загриженост към служителите на ОД МВР – Пловдив. Той предостави химически тоалетни, както и храна за полицаите. Смятам, че с общи усилия ще се справим. По повод мерките към момента мога да кажа, че на входно-изходните артерии, така наречените тапи са от 25-30 минути. Увеличени са платната на най-натоварените пунктове, освен това в час пик изпращаме допълнително служители. Ако са по четирима на пункт, то в натоварените часове са между 8 и 12 служители”, заяви старши комисар Рогачев.

След въвеждане на новите изисквания, се е увеличило времето за чакане с 15 минути, добави директорът на ОД МВР – Пловдив.  Хората, които нямат декларации, а пътуват към работните си места, попълват декларации на място. Те се предоставят от контролните органи.

По повод удължаването и на извънредните мерки в страната до 12 април, Рогачев заяви, че въпреки натовареността дирекцията има ресурс да се справи със ситуацията.