Български зеленчукопроизводители се оплакаха от неизвестен до момента вирус, който покосява реколтата от домати през тази година. Още преди да узрее зеленчукът, доматеният стрък почернява и пада. "До сега не сме се натъквали на подобно явление, необяснимо е как пред очите ни голяма част от растенията просто увяхват, а продукцията започва да гние", разказват производителите.

Болестта не може да се пребори с препарати и единственото решение на проблема е корените да бъдат изкоренени. В противен случай се заразяват и околните домати. Едни от най-големите производители на домати са в Южна България. Много от тях са с дългогодишен опит в отглеждането, производството и реализирането на продуция. И спорелят, че до сега не е имало толкова трудна година.


От години този производител на домати реализира продукцията си на зеленчуковия пазар в Хасково. Тази година той е засял 3000 корена, 500 от тях вече е изкоренил. Допълва, че загубите от реколтата тази година ще са големи. Възможно е дори в един момент традиционният домат с характерните си вкусови качества да се изчерпи още преди края на лятото.

Ситуацията допълнително се е усложнила и заради проблеми с резките температурни разлики при оранжерийните домати. На много от тях цветовете опадали преждевременно. Това е и причината килограм домати тази година да се предлагат на по-високи цени. На места те достигат 3 лв.