Случаите на COVID-19 отново тръгнаха нагоре в някои части на Европа, а процесът по облекчаване на мерките бе поставен на пауза в Обединеното кралство и Америка, които продължават борба за овладяване на огромни огнища на Covid-19.

Тъй като опасността от потенциална втора вълна на инфекцията започва да се усеща значително, някои правителства се стремят към внедряване на нови инструменти, които много експерти в областта на общественото здравеопазване отстояват и настояват да бъдат наложени: по-строги правила за носене на маски.

През последните дни маските станаха задължителни във всички обществени пространства - на закрито или на открито - в Мадрид, Гърция, островите Мадейра на Португалия и Хонконг.

Тези мерки на пръв поглед противоречат на отдавнашното разбиране, че Covid-19 е по-опасен на закрито. Британското правителство, наред с други, използва първите си облекчително мерки, за да насърчи хората да се срещат на открито - в паркове, плажове и природни забележителности.

Но мотивите, които стоят зад подобни решения всъщност са по-прости: след месеци на смесени сигнали и становища от здравните експерти в цял свят, касаещи нуждата от покриване на лицата със защитни маски, правителствата избират да одобрят правилата за носене на маска, за да се спомогне т.н. процес по консолидиране около идеята за носене на маска като културна норма и съответно унифициране на носенето ѝ навсякъде. 

"Имаше много объркване относно това къде хората трябва да носят маски и където има объркване, хората просто решаваха да не ги носят", каза Мелинда Милс, директор на Центъра за демографски науки в Левърхулме от университета в Оксфорд, пред CNN.

„Ето защо (някои държави) преминават към широка, обща политика", допълва тя. 

Очаква се и други държави да поемат по същия курс.