Париж ще носи маски и на открито. Предпазните средства за лице ще са задължителни за всички по-големи и по-посещаеми места в града.

Така парижани и летовници, разхождащи се по бреговете на река Сена или разглеждащи пазарите на открито в Париж, трябва да носят маска за лице от понеделник. Това стана ясно, след като властите наложиха нови мерки за ограничаване на повишаването на коронавирусните инфекции.

Правилото ще важи за всички на над 11-годишна възраст и ще обхваща натоварени зони на открито във френската столица, въпреки че туристически обекти като Айфеловата кула, Триумфалната арка и булевард Шанз-Елисей не бяха посочени изрично.

Данните показват, че вирусът започва да се разпространява по-широко в Париж и неговите предградия с по-ниски доходи от средата на юли. Процентът на положителните тестове в по-големия регион на Париж сега възлиза на 2,4% в сравнение със средното за страната 1,6%, се казва в съобщението.

След като строгите мерки забавиха процента на заразяване, много европейски страни наблюдават появата на нови клъстери след облекчаване на ограниченията, което бе опит да ограничат икономическите щети и да облекчат общественото неудовлетворение.

Франция направи задължително носенето на маска за лице в затворени обществени пространства като магазини и банки от 21 юли, а Париж се присъединява към все по-голям списък от градове, които поръчват на хората да носят маски в оживени зони на открито, включително Тулуза, Лил и Биариц.

Тези, които нарушават заповедта ще бъдат санкционирани, а предвидената глоба е 135 евро. Наказанието се увеличава до шест месеца затвор за всеки, който го наруши повече от три пъти в рамките на един месец. 

Броят на хората във Франция, заразени с коронавирус, нарасна с 2288 души в петък, което е най-високото ниво след като пикът бе преминат.

 

Засилване на правилата за маските: Скоро може да станат задължителни и на откритоПричината - възможно нова вълна и масово объркване къде трябва да носим предпазни средства