Ръст на кражбите на автомобили, оставени "на ключ" отбелязва СДВР. Поне 4 автомобила са откраднати в последните четири седмици, докато собствениците им са ги оставили запалени по каквато и да е причина, съобщава Bulgaria ON AIR.

През зимните месеци това най-често е за да се размразят, докато шофьорите почистват снега от тях.

Точно това се случва с мъж в центъра на София. Охранителна камера заснема, как той маха натрупалия сняг от колата си. Решава да остави двигателя включен, за да затопли купето. За няколко секунди се прибира в блока и когато излиза, автомобилът вече го няма.

Случаен минувач забелязал запалената кола и решава да я отмъкне, а след това на косъм се отървава от сблъсък с други два автомобила.

Докато Петър Димитров от Перник е на пазар с приятелката си, решава да остави колата си на паркинг с ключовете на стартера. Негови познати забелязали как колата му напуска паркинга, но не с обичайния си собственик.

Петър пуска информация за кражбата във Facebook. Колата е намерена на другия ден от жена в района.

За изминалия зимен сезон подобен тип кражби в София са 26, а за този - 4. От СДВР предупреждават да не оставяте колата си с включен двигател, а ключовете - на стартера.

Ако пък пуснете информация за кражбата във Facebook не отговаряйте на предложения за откуп, защото няма да получите нито парите обратно, нито открадната кола.